Участници от Народно читалище „От извора – 2013“ – гр. Сапарева Баня впечатлиха хиляди туристи от цялата страна, както и много гости от чужбина, потърсили прохлада сред Седемте рилски езера.

Макар и в намален състав, поради летните месеци, през които повече от участниците са на почивка, те успяха да грабнат сърцата на публиката.

„Шарена черга“ представя на Вашето внимание подробна информация за читалището.

Народно читалище „От извора -2013” е учредено и регистрирано пред съответните институции през месец февруари 2013 година. Идеята за неговото създаване на територията на община Сапарева баня е в града да има още една културно – просветна институция, която да дообогатява културния и духовен живот в града, имайки предвид,че град Сапарева баня е известна туристическа дестинация.
Ръководството на НЧ „От извора 2013” в лицето на Елена Джокина – председател и членове: Иван Начов, Иван Наумов, Йордан Попов, Зафирка Бичакова, Силвия Недялкова, Теодора Пеева и Кристина Темелакиева работи за развиване и обогатяване на културния живот, социалната и образователна дейност в населеното място, за запазване и популяризиране на националните и местни традиции и обичаите от сапаревобанския регион, за разширяване на знанията на местното население и приобщаването им към ценностите и постиженията на науката, изкуството и културата, възпитаване и утвърждаване на националното самосъзнание, за осигуряването на достъп до информация.
Народно читалище „ОТ ИЗВОРА-2013” град Сапарева баня в партньорство с Клуб на жената „От Извора” са сформирали една женска певческа група за автентичен фолклор и две детски групи – момичета и момчета, които активно участват в организирането на едни от най-известните традиционни обичаи – Лазаруване, Еньовден и Коледуване.
През 2016г. е сформиран Детски фолклорен ансамбъл „103 градусов хоровод” с художествен ръководител Иван Начов. Състав на ансамбъла: кавал-2бр., гайда -2бр., гъдулка-2бр., тамбура, тъпан и 8 момичета певици. За една година с много репетиции, усърдна и постоянна работа под професионалното ръководство на своя учител г-н Иван Начов, децата се изявяват успешно на фестивални и концертни сцени и са получили редица грамоти, медали и награди.
Част от наградите на ансамбъла до момента:

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Крепост "Чуката" - Зелен Дол, Благоевградско

– Участие в VIII национален фолклорен фестивал „Рила ни гледа” – 1-во място.
– Фолклорен фестивал с. Невестино – 1-во място
– Участие в 3-ти международен фолклорен фестивал „Мома пее, гора се люлее” – 1- во място.
– Участие в Националния фестивал за народно творчество-„Фолклорна магия “ – град Банско2018- 1-во място в категория „Фолклорни виртуози“ до 16г. за Християн Рангелов и 2-ро място за ДФА“ 103 градусов хоровод“

Отлично представяне на:
– Фолклорен фестивал „Малашево пее и танцува”, с. Микрево;
– 17-ти национален фолклорен фестивал „Слънце иде” с. Дрен
– „Златна българска гайда” гр. Копривщица
– Великденски мегдан с. Крайници
– Последната изява бе участието в шествието по случай 140 г. от освобождението на гр. Дупница от турско робство.

През 2017 г. е осъществен професионален звукозапис на част от репертоара на детски фолклорен ансамбъл „103 градуса” в звукозаписното студио на радио Благоевград.
Тази година Християн Рангелов, който е най-малкия член на Детския фолклорен ансамбъл,спечели престижното 1-во място за изпълнител /за изпълнението му граовско хоро на гъдулка/ в Осмия конкурс „Звезди в радиото 2018”, организиран от Радио Благоевград и Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ – Благоевград.Хриси бе поканен за специален гост на конецерт по повод честването патронния празник на гимназията-24 май.
През настоящата 2018г. бе сформирано фолклорно трио „Германея” с ръководител Иван Начов.
От 2015г. читалището е организатор и на Международен фолклорен фестивал „Сапарева баня” под наслов „Мома пее , гора се люлее”, който се провежда в рамките на майските празници със съдействието на ТВ Родина и община Сапарева баня.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Изображение на тракийски конник бе открито при разкопките на Хераклея Синтика край село Рупите

Читалището за своите едва 5 години е изпълнило няколко успешни проекта, финансирани с национални и европейски средства, чрез които бе осигурено закупуване на компютърна техника и бе осигурено финансиране на Международния фолкорен фестивал- Сапарева баня 2018.
Тазгодишното издание на фестивала се реализира по проект на община Сапарева баня в партньорство с НЧ”От извора-2013” с наименование: „Културната идентичност на община Сапарева баня като част от културно-историческото наследство на България и ЕС“ по грантова схема „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018″. А мотото на фестивала бе: „Това е България“!!!!!
Читалището ни е организатор и на : Обичаят „Лазаровден”, празничен концерт за 3 март, Празнично шествие и концерт по повод честването на Деня на българската писменост и култура- 24 май, Международен фолклорен фестивал в рамките на майските общински празници, 1 юни- Международен ден на детето, 15 август- празничен концерт по случай честването на християнския празник Пресвета Богородица, Обичаят „Коледуване”, Коледен концерт на мегдана, „Посещение на Дядо Коледа у дома” – поднасяне на коледни подаръци – изненади за децата на гр. Сапарева баня от техните родители, чрез посланника от далечна Лапландия – Дядо Коледа и неговия елен Рудолф.

Читалищното настоятелство осъществява и ще продължи да осъществява добро партньорство и сътрудничество с общинска администрация Сапарева баня, чрез реализиране на съвместни инициативи, проекти и мероприятия, участия в публични обсъждания, разработване и реализиране на съвместен календарен план за тържества и чествания на територията на община Сапарева баня.