Параклисът, който се извисява над язовир Пчелина е с покровител „Св. Йоан Летни“. Уникално място за еднодневно пътуване, намиращо се в близост до София – само на около 60 км.

„Свети Йоан Летни“ е недействаща средновековна българска църква, намираща се на брега на язовир Пчелина, до село Поцърненци, област Перник.

Малката църква „Свети Йоан Кръстител – Летни“ се намира в местността „Камико“, бившето землище на село Пчелинци. Язовирът е построен през 70-те години на миналия век, а малкият параклис пази споменът за потопеното село.

Сайтът https://bulgarianhistory.org/ описва историята на потопеното село по следния начин:

Имало едно време едно село. Хората в него съградили храм на най-високата скала в околността – Пчелин камък. Кръстили го Свети Йоан Летни. Сутрин той пръв посрещал зората, а вечер се сбогувал със слънчевите ласки. Приютявал скръбни души, давал опрощение и съхранявал вярата. Дошли по-нови времена и властта решила да превърне селото в язовир. Пръснали се хората, а домовете им били потопени. Параклисът останал, за да напомня, като надгробен кръст, че някога в подножието му е имало живот. Малко по малко обаче започнал да запустява… Настоящият текст е препечатан от блога „Пътеписаници“ и ни предоставя интригуваща информация за това любимо на всички ни място.

Самият параклис е построен през 1350 година, за което свидетелства плочка, поставена на прага му. Вътре има запазени стенописи от онова време, изграден е и олтар със свещи и икони. Пред църквата има черен кръст.

В предишна статия, ние, екипът на Шарена Черга писахме за язовир Пчелина, като го бяхме посетили от другата страна, от която не се вижда парклиса.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Парк Клептуза - Велинград

Снимки:

Видео: