Църквата „Свети Георги” и чудесата на Преподобна Стойна.
Село Златолист – малко селце, сгушено в Санданско-Петричката котловина, на 32 км от Сандански. За да се стигне до селото, се минава през село Катунци. Пътят към Златолист не се препоръчва за ниски автомобили, тъй като на места липсва асфалт. През 18 – 19 век в село Златолист се развива железодобивната индустрия, превозва се руда и обработено и необработено желязо. През 1891 година Георги Стрезов ( учител в Битоля и завършил право в Женева с дисертация „Вмешателството и Балканите”) пише за селото: „Суха Сушица, село на 1 час път от Мелник. Сградено по хълмове на едно дере. Мнозина в това село си минуват с обръчи за бъчви и каци, които продават в Мелник. Стават и овощия. Църква „Св. Георги“, гръцка. 40 къщи българе”.

 

Чудесата в храма на Преподобна Стойна, край мелнишкото село Златолист са станали почти ежедневие. В това се кълнат хората, които посещават святото място. „Трудно човек може да намери логично обяснение за нейната неземна сила, събрана в крехкото й тело“, разказва дядо Стамен. По думите му тя е яла само грозде, ябълки и маслини, но е слагала в малкия си джоб всички индийски йогини. „Нашата Стойна е можела да лекува и да фърчи из въздуха“, хвалят се златолистци. Заради всичко това Стойна е трън в очите на Църквата, но е муза за въображението на писатели и мехлем за душите на хората.

 

Няма как да пропуснем огромното яворово дърво с  дървени люлки, в двора на църквата. Касма се, че  е на 1300 години и е лековито, защото като се застане под него, не само се зареждаме с енергия, а и болките изчезват. В дървото има още листчета с надежди за сбъдване на желания.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Руенският манастир "Св. Йоан Рилски" - Скрино

По стар български обичай момите се люлеят за здраве.