Днес искаме да Ви запознаем със свойствата на розовото етерично масло.

Благодарение на вкусния си аромат, розата се използва широко в ароматерапията и в различни продукти, служещи за  грижа за кожата. За съжаление, вместо естествени етерични масла розите често се добавят към синтетичната козметика с розов аромат. Изкупуването на евтини кремове, лосиони, парфюми, продукти за баня и т.н.,вероятно съдържат изкуствени вещества и нямат лечебните свойства на розите. Същото се отнася и за евтините етерични масла, които могат да бъдат закупени в аптеки, изложби, шоу-руми.  За съжаление е много трудно да се открие фалшифицирано розово масло дори с помощта на анализ на газова хроматография, така че купувайте етерични масла само от доверени доставчици и продавачи, които доказват произхода на своята продукция.

Именно и inaessentials.com е едно от местата, от където можете да си поръчате качествени продукти.

Нека кажем няколко думи за розата. Родното място на розата се смята, че е Южен Китай – там те растат в планините, в топъл и влажен субтропичен климат. Смята се, че от там са пренесени в Индия, а след това и в Източна Африка и Близкия изток.  През тринадесети век розата била доведена до Франция, където била широко разпространена и се наричала Гала. От нея, чрез естествена хибридизация с други видове, се получава етерично масло.

Как точно се получава етерично масло от роза?

Това естествено розово етерично масло се прави само от венчелистчета. Цъфналият цвят се бере на ръка, преди изгрев слънце, и веднага  се изпраща за  преработка, тъй като листенца бързо губят етеричното масло

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Културно-туристически комплекс „Ченгене Скеле“ посрещна едно от най-мащабните спортни събития в България за тази година

В момента има два начина за получаване на розово масло:
а) чрез дестилация с пара или вода от пресни листа;
б) екстракция с разтворители от пресни листа.

 

Добивът на розово масло е много незначителен и е от 0.02-0.05% от обема на суровините. Един килограм масло изисква около 5000 килограма суровина, което само по себе си дава ясна представа, че процедурата е трудоемка.  С други думи, за да получите една капка етерично масло, розите се нуждаят от тридесет пъпки.

Друг вид, използван в България в много по-малък мащаб, е бялата роза Rosa alba L.