Везана карта с културните символи на село Баничан

Чухте ли съвсем скоро за село Баничан от световните и национални медии? Нека Ви припомним, че село Баничан, Гоцеделчевско, стана известно, получавайки специална картичка от принц Хари и Меган. Проектът, с който впечатлиха цял свят е  свързан с плетенето на пъстри чорапи, като част от българската фолклорна носия.

На Пирин пее 2018 село Баничан впечатли посетителите, представяйки уникална везена карта на селото.

Именно на тази карта са изобразени много културни символи на селото. Изработена е във връзка с Международната година на картата, обявена от ООН.

Картата е изработена по проект „Най-новата стара приказка: „Културните символи на село Баничан“, с подкрепата на национален фонд „Култура“.

По изключително иновативен начин е представено везането, което представлява ръчен или машинен, в този случай ръчен процес, при който с различни платове и текстилни материали с шарки и рисунки се пришиват конци с помощта на игла.

Друго любопитно нещо е, че картата е включена и в специално картографско издание.

И чрез двата проекта село Баничан набира сериозна популярност, като млади жени усвояват умения, наследявайки ги от бабите, като по този начин се цели да се запази и предаде на поколения всичко, свързано с българския фолклор.