Стресът днес, в ежедневието заема огромна част, и в това се крият много причини, някои от които са:

  • Огромна натовареност, както в работата, така и вкъщи, с домакинската работа.
  • Негативни емоции от колеги, клиенти, партньори, заобикалящата среда.
  • Шум в големия град.
  • Най-различни други.

Често, след работа, заради страничния шум, изпитваме умора, под стрес сме, снтаваме лениви, с главоболие.

Причината се крие в стреса, но днес ще Ви разкажем една хитрост, чрез която можете да борите тези негативни емоции, да борите стреса.

Например, ако работите нещо, което е свързано с пътуване, то винаги се старайте да купувате неща, било то мънички, символични, но неща, които да оставят спомен, както у вас, така и у получателят.

Например, ако работите като търговски представител на компания и често пътувате от София до Пловдив, Варна, Русе или друг град, то опитайте, закупете нещо от съответния град, подарете го, било то на децата си, било то наполовинката до Вас и ще видите, че стресът ще се намали значително.

Има си обяснение за това, то се крие в емоциите, в самата подготовка за подарък, в самото подаряване. Вълнението, което ще изпитате, докато избирате подарък, то ще бъде голямо, а с това и стресът ще намалее.

Обменът на подарък е една универсално нещо, тоест явление, което е присъщо на всички култури, независимо от нивото на технологично развитие, формата на политическа организация или религиозната принадлежност. Под една или друга форма обменът на подаръци е регистриран сред жителите на Меланезия и Полинезия, Африка и Индия, в европейските страни, т.е. навсякъде по света.

Обичаят да се подаряват подаръци е описан от Христофор Колумб. В корабния си дневник той разказва за първата среща с индианците: „Те … ни донесоха папагали и памучна прежда на чилета и стрели и много други неща, които бяха разменени за стъклени мъниста и капани за лов на соколи… С такава щедрост местните жители споделят всичко, което им принадлежи, че тези, които сами не са го видели, едва ли ще повярват…“

С помощта на подаръци можем както да заздравим съществуващите връзки, така и да установим нови. Попадайки в непозната компания или посещавайки родителите на приятел за първи път, изпитваме очевиден дискомфорт, свързан с факта, че наоколо има непознати лица. Един от най-ефективните начини да влезете в нов кръг от контакти е да допринесете за общата трапеза (сладкиши, плодове, вино). От антропологична гледна точка това е процесът на предлагане на храна.

Традиционно остава и подаряването на бижута, аксесоари, сувенири.

Изследванията показват, че даването на подаръци е не по-малко възнаграждаващо и възнаграждаващо от получаването им. Щастливите хора са по-склонни да изразяват своята благодарност и да дават подаръци на другите по-често от хората, които не са щастливи. И тази връзка е причинно-следствена: даването не само води до щастие, но и ни прави по-щастливи. Но това важи само за алтруистичните подаръци, които хората дават, за да угодят на другите. Подарък, който се прави, защото е обичайно или за да създаде добро впечатление за себе си, радва дарителя много по-малко. И, разбира се, подаръкът радва всички участници в процеса само ако е подходящ: той се избира, като се вземе предвид ситуацията, предпочитанията на получателя и възможностите на дарителя.

И така , борете стреса, подарявайки нещо на любими и познати, на колеги и приятели. Опитайте и споделете мнението си с нас, когато подобрите нагласите в ежедневието си.