Любители на вкусната храна от България, Гърция и Турция се събраха на първи Фестивал на родопската храна „Родопска угодия“ в Девин

Богата трапеза, отрупана с вкусни и уникални родопски ястия очакваше участниците във фестивала и туристите от различни краища на страната и от чужбина.

 

            Любители на вкусната храна от цяла България и гости от чужбина се събраха на първия Фестивал на родопската храна „Родопска угодия“ в Девин. Целта на събитието бе да представи по атрактивен начин уникалната родопска кухня, която изобилства от оригинални, стари и невероятно вкусни ястия, които се приготвят единствено в този край. Богата трапеза бе подредена на открито на площада в Девин. Дългата над 20 метра маса бе отрупана с блюда, които бяха приготвили местните ресторантьори, жители от града и околните села и участници във фестивала от различни краища на страната. Гостите имаха възможност да вкусят екологични млечни продукти на местни производители, вкусни сладка, приготвени от родопски горски плодове, уханен мед и билков чай от планински билки. Майстори на кулинарното изкуство бяха приготвили характерни за този край ястия, сред които клин, пататник, марудници, качамак, боб, брънза, тикълник, рачел и още много други уникални блюда по стари традиционни рецепти, предавани от няколко поколения. На трапезата не липсваха и люта ракия и домашни туршии, сланина и най-различни характерни за този край вкусотии. В кулинарната изложба се представиха местни производители и ресторанти, както и гости от Перник, Елин Пелин, Чирпан, Лозенец, Златоград и с. Княжевско, общ. Стара Загора, които също се бяха постарали да приготвят характерни родопски ястия, а освен това почерпиха с гозби от своя край и представиха традиционен фолклор.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  СИМИТЛИЯ 2019

Характерно за кухнята в този край е това, че се използват най-простите продукти, които природата ни дава, но те се приготвят по уникален начин, което прави ястията различни и невероятно вкусни, разказа Мис Плеймейт 2015 Ася Капчикова, която е родом от Девин и също бе дошла за фестивала. А туристи от Гърция и Турция, пристигнали за уикенда в Девин повтаряха странните имена на ястията и оригиналната дума „угодия“ и играха българско хоро. Обичаната певица Миглена Бекриева забавлява всички участници и гости с популярни родопски песни, а музикантите от Гайдарски състав Девин с ръководител Емил Чолаков създадоха уникална атмосфера.

Журито с председател кмета на община Девин Красимир Даскалов бе невероятно затруднено при избора на най-вкусните ястия, затова награди от фестивала получиха всички участници. Купонът продължи през целия уикенд в местните ресторанти, които предложиха специално за фестивала оригинално родопско меню.

Целта на тази нова проява в културния календар на Девин е да съхрани и популяризира старите родопски рецепти, които са едно от богатствата на този край заедно с уникалната природа, минералните извори и самобитния фолклор, каза кметът на Община Девин Красимир Даскалов. Амбицията на организаторите е фестивалът да стане традиционен и да привлича туристи в началото на пролетта в сърцето на Родопите.