Вярно е, държавата ни не е уредена, в кризи е, но когато говорим за туристически обекти, за красоти, не можем да отречем, че тя е ВЕЛИКА! Да, наистина е красива! Всяко кътче си има своя чар, така че няма значение кой път ще поемете. Заредете се с  енергия, вземете подходяща компания и се опитайте да запазите всички красоти не само в съзнанието, но и в душата си. Ето и някои от прекрасните места  по нашия край:

1 Рилския манастир – който не го е посетил, определено трябва да го направи. Основан е през X ти век  от Йоан Рилски. Намира се на 1141 метра надморска височина в подножието на Рила планина. Безспорно той е един от символите на нашата страна. Освен, че това е най – големия манастир в България, разположен на 5 етажа. Той заема място и в списъка на световното културно наследство на Юнеско. Също така е и сред 100-те  национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Може да го посетите между 8 и 18 часа всеки ден. Любителите на снимките могат да снимат само двора, тъй като на другите места е забранено.

№2 Белоградчишките скали – отново един от паметниците  на България, който заслужава да се види. Скален феномен, образувал се милиони години. Намират се Западния Предбалкан, състоят се от три скални групи. Тези естествени природни обекти се извисяват до 200 метра. На някои от скалните фигури са дадени и имена, измислени са легенди. По – извесните са Конникът, Ученичката, Адам и Ева, Кукувицата, наречена така защото при вятър издава звуци, наподобяващи вика на птицата.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Банско - въздушни кадри / Aerial view from a drone of Bansko

№3 Перперикон – исторически комплекс, разположен в Източни Родопи на  15 километра от град Къджали. Представлява свещен древнотракийски град,свързва се с името на бог Дионис. Предполага се, че тук траките са правели жертвоприношения, обреди, молили са се на боговете, поднасяли са им дарове. Комплексът се простира на 12 кв.метра, разкопките не спират и до днес. Мястото си заслужава да се види, имайки впредвид колко история е събрана там. Ако сте по – любознателни може да си наемете и екскурзовод, беседата струва 10 лв., цената за ученици и пенсионери е 1 лв., а за възрастни 2 лв.

Храм паметник Рождество Христово – Шипченски Манастир –  намира се в подножието на Шипченска планина, няма как да пропуснете този шедьовър, тъй като отдалеч ще забележите необикновената му архитектура, отличаваща се най –вече със златните куполи. Един запомнящ се забележителен паметник, построен в памет на загиналите за свободата на България руски и български опълченци.

№5 Триградското ждрело  – още един природен феномен, отличаващ се с изключителна красота, карайки ви да онемеете веднага, щом го зърнете. Представлява пролом, разположен на километър и половина от село Триград, в централни Родопи. На това място може още да посетите  и пещерата Дяволското гърло, през която минава  река Триградска, оградена от скалите на ждрелото. На 8 км от него е и Ягодинската пещера, също е един от 100-те национални исторически обекта на България.

6 Мадарският конник – изсечен е в скала, правейки го още по – уникално историческо наследство. Близо до него се намират и първите български столици Плиска и Преслав. Около самата фигура се намират още надписи на гръцки език, до конника е разположено куче, орел, летящ над него,а отпред  лъв, който той  пробожда в знак на сила и храброст. Архитектурният паметник се намира в село Мадара, на 20 км от град Шумен. След национална анкета Мадарския конник е избран за глобален символ на страната ни.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Велинград - СПА столицата на Балканите

7 Пещерата „Бачо Киро“ – интересен обект, пригоден добре за туристите,позволяващ да го обиколите и да се насладите на красотата му. Без проблем може да разгледате и Дряновския манастир, намиращ се на 5-10 минути пеша. До него може да се стигне и с лека кола, има и паркинг. Целогодишно е на разположение за посещения, с лятно и зимно работно време, съответно от 8 до 19  и от 10 до 16 часа.

8 Крепостта „Баба Вида“ – или Бабини Видини кули  – служили като защита както на месния владетел, така и на целия град Видин. Крепостта е и музей, запазил почти напълно своята автентичност. В нея може да намерите  летен театър и до днес сцена на различни мероприятия. Интересен за посещение е и затворът, в който може да разгледате уреди за изтезания от Средновековието, изглеждащи още по – реалистично в присъствието на фигурите на палача и затворника. Мястото се ползва и като декор на много филми.

9 Асенова крепост – само на 3 км от Асеновград, разположен на брега на река Асеница. Отново представя един уникален релеф. Била е разрушена и възстановена отново през  1934г., но реставрацията продължава и до днес. Наречена е на Иван Асен II, който допринася значително за нейното подобряване. Разположена е на 1040 м надморска височина, върху рида Могилата. Асеновата крепост е имала собствена армия и администрация. Единствената запазена сграда е църквата „Св. Богородица Петричка“. Мястото е достъпно за посещения целогодишно.

10 Райското пръскало – заслужава място сред обектите, които трябва да посетите. Намира се в Централна Стара планина над град Калофер. За да стигнете до водопада трябва да повървите пеша, да стигнете местността „Паниците“след това  хижа „Рай“, откъде да се насладите на гледката. Какво по – хубаво от това да се разходите и насладите на това природно богатство.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Ездата – спортът които ще ви зареди с енергия

Не спирайте да пътувайте и да опознавате света около себе си! Нашата страна има какво да ви  покаже. Насладете й се, не се лишавайте от това удоволствие!  Не забравяйте да пазите  и цените природните ни богатства – те са част от нашата култура и ценности, които са ни съхранили и ще продължават да ни пазят и занапред!