Хиса̀ря – древен, очарователен, град, който трябва да посетите, тъй като има какво да видите!

Диоклецианопол (днес Хисаря) е основан от император Диоклециан в края на III в. Римляните оценили природните дадености, местната флора и фауна, и не на последно място, разбира се, лечебните свойства на водата.

Хиса̀ря е град в Южна България. Намира се в област Пловдив и е административен център на община Хисаря. Населението на град Хисаря към 15 март 2017 г. е 7011 души по настоящ адрес. По данни на НСИ населението на града към 31 декември 2018 е 6362 жители.

Градът се отличава с това, че има 22 минерални извора с различни характеристики и температура. Градът е един от малкото в България, които може да се похвали с извори с лечебни свойства.

Масивна крепостна стена

По химични свойства са натриево-сулфатно-хидрокарбонатни, с висока алкална реакция и ниска твърдост. Преобладаващо е съдържанието на хидрокарбонати и натрий. Съдържат минерали от 170 до 275 mg/l и попадат в категорията на слабо минерализираните води (под 2 g/l).

Стени, достигащи до 13 метра, 4 величествени порти, 44  отбранителни кули – това са сухите факти, стоящи зад впечатляващата крепост на Диоклецианопол, част от която и днес може да бъде видяна в Хисаря.

Най-оригиналното съоръжение в Диоклецианопол са римските терми, които по своята функционалност може да се конкурират с най-модерния и луксозен спа център. Термите на Диоклецианопол са едни от малкото запазени до днес римски бани на Балканския полуостров и в света въобще. 

Антична крепостна стена и казарми

Като истински град Диоклецианопол може да се похвали и с амфитеатър, в който редовно се провеждат спортни състезания и борби с животни. 

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  🇧🇬 Да обикнем България - Белоградчишките скали Let's fall in love with Bulgaria - Belogradchik rocks

Влиянието на Диоклецианопол като притегателен център на Балканите личи и по друг факт, документиран от историята. Градът с термите е посочен като третото по важност място в римската провинция Тракия, нареждайки се непосредствено след Филипопол (Пловдив) и Берое (Стара Загора).

С настъпването на християнството в Европа през IV век в Диоклецианопол се построяват десет базилики, типични представители на раннохристиянската архитектура. 

Запазвайки функциите си на административен, търговски и културен център, Диоклецианопол става и седалище на епископ. Това още повече допринася за разпространението на новата вяра по българските земи.

Хисаря е град, през който минават няколко високоразвити цивилизации, като всяка от тях оставя ярка и незаличима следа в историята на това вълшебно място, което всеки българин трябва да посети поне веднъж в живота си. Доказателство за бляскавата и превратна история на Хисаря са различните имена, които това населено място има през хилядолетията – Диоклецианопол, Ветус Аугуста Ария, Термейтисина, Топлица…

Хисаря – крепостна стена

Днешният град възниква като малко селце през втората половина на XVII век, издигайки се върху добре запазените руини на антични и средновековни постройки. На турски език името “Хисар” означава “крепост”, но етимологичният анализ сочи, че наименованието произхожда от латинската думата Caesarea или “царски град” – пряка препратка към славното минало на това приказно място с минерални извори. Цивилизации, преминали през Хисаря Привлечени от топлия климат и минералните извори, праисторическите хора първи харесват това уютно местообитание, полагайки основите на Хисаря още през V-IV хилядолетие пр.Хр. Траките, които са ненадминати майстори на архитектурата и приложните изкуства, превръщат Хисаря в магически нимфеум – лечебно-религиозно светилище, част от митичното царство на племето Одриси. Ненадминат пик в разцвета си днешният курорт достига по времето на управлението на римския император Диоклециан, който през 293 г. го прави град и започва бурна строителна дейност. Невероятно красивата архитектура и уникалната укрепителна система превръщат Диоклецианопол в шедьовър на римската култура, който остава без еквивалент в цяла Антична Европа.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Банско - въздушни кадри / Aerial view from a drone of Bansko
Чешма от минерален извор Момина сълза под Колонадата

Видео на град Хисаря:

Източници: Wikipedia, Trakiec-bg.com, Община Хисаря