Начало Пътуване Япония – извън тълпите,  туристите и високите небостъргачи

Япония – извън тълпите,  туристите и високите небостъргачи

Япония – какво да видим?

2331
0
qponiq-tokio

qponiq-tokioЯпония – извън тълпите,  туристите и високите небостъргачи

Япония на хиляди километри от България, различна, екзотична, шарена и все пак близка. Страната на изравящото слънце е посещавана от хиляди туристи ежедневно. Там има високи небостъргачи, които се извисяват нагоре в небето и краят им не се вижда, има модерно метро, бързи влакове, технологични иновации, но и още нещо… Има прекрасна природа, закътани кътчета и хора, които живеят далеч от бързината на големите градове, на технологиите и са потопени в едно монотонно спокойствие, което постепенно завладява човека.

Някак си, когато се заговори за Япония се сещаме за суши, за Покемон, за небостъргачите и мегаполисите. Светлините на тези мегаполиси не угасват никога и нощем изглеждат сякаш сияние от хиляди светулки жужи над тях, но все пак мигът е споделен с тълпи и тълпи от жадни за преживявания туристи. Ние ще ви представим една друга Япония, малко по непозната и нестандартна. Страна, която е спокойна и динамиката на бурния ден е далеч. Но с една уговорка тук трябва да се става рано и да се пътува с кола, за да избегнете сблъсъка с милионите туристи.

Япония – какво да видим?

Прииска ни се да започнем от парка на снежните маймуни-макаци в Нагано. Този национален парк се разполага по течението на река Yokoyu в северната част на долината. В парка земята е замръзнала, а облаци пара от горещата вода, извиращи от земята се издигат над острите върхове. Затова и долината е наречена „адска“.  Тази сурова и непристъпна територия е земята на така наречените снежни маймуни или диви макаци. Тук по върволица от малки мостове, може да видите как макаците се топлят, през зимата в топлите термални води.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Църквата "Света Троица" - град Банско

Следващата ни дестинация, отново е популярна сред тълпите туристи, но сутрин е тихо и спокойно. Отправяме се към вулкана Усу в Хокайдо. Той се намира в Националния парк и е висок над 730 метра. В момента вулкана е активен, но последното му изригване е било през 2000 година. Когато е заснежено гледката е удивителна, така че си заслужава ранното ставане и път.

От Хокайдо се отправяме към град Камакура, където духът на стара Япония се усеща осезателно.

Района е предимно планински, но има и много красиви плажове. Освен това храмовете и светилищата са много. Добре е да не пропуснете да посетите тук храма на първият шогун, храма на Буда – където влизате в гигантската статуя на божеството. Храма на богинята на милосърдието с 11 лица също не е за изпускане. През април в града се провежда фестивал и въобще тук е място предлагащо древна история и прекрасни плажове.

qponiq-peeshta-bambukova-goraСагано – пеещата бамбукова гора в Арашияма е следващата ни дестинация. Гората е уникална не само за Япония, но и за целия свят. Разполага се на 16 квадратни километра и е в област Киото. Магично е да се разходите из гигантските бамбуци, особено когато вятърът свири по стеблата им. Някак си човек се чувства малък и незначителен пред силата на природата. Парка на североизток от Токио, точно по крайбрежието на Хоншу пък ще ви потопи в свят на феерични цветя – по всяко време на годината. През април и май ставате свидетели на гъсти сини полета, додето ви стига взора от сини незабравки, а през есента цъфтят почти всички видове в района и гледката е изумителна.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Най-добрите плажове близо до Варна

Освен Камакура и Кавагое е изумително място, което задължително трябва да посетите.

Градът е известен със своите реки и е на около половин час от космополитния град Токио. Градът е известен с наименованието Малкият Едо, защото до голяма степен атмосферата в него отразява тази от епохата Едо в Япония. Ако се случи да сте там и в края на Октомври, когато в града се провежда фестивала, направо ще се изумите от вълшебната атмосфера. Няма, как да посетите Япония и да не минете по пътят на историята там – Накасендо. Маршрута има изключително живописна гледка и тръгва от Киото, стигайки чак до град Едо. Пътят съществува още от 17 век и е бил важен търговски маршрут. Да изминеш пеша Накасендо отнема поне 10 дни, но е вълшебно.

Приключението ни в Япония продължава с остров Аогашима, където можете да достигнете единствено с лодка или по въздуха. Острова е разположен на около 300 километра от Токио във Филипинско море. Формата на острова е много атрактивна, населението там е едва 200 души, но туристи идват много често. Острова представлява огромен вулканичен кратер, в чийто основа се намира втори по-малък кратер.  Токио споменахме няколко пъти, но да не го видите нощем, когато всичко ври и кипи си е цяло престъпление, така че малко тълпи няма да ви навредят.

qponiq-osakaИ все пак Осака е градът, който задължително трябва да видите с древния му величествен замък. Най-добре цялостната картина на града ще ви се разкрие от главната и най-висока кула на замъка. През 16 век мястото играе важна роля за обединението на Япония. Замъкът се разполага на над 60 хиляди квадратни метра. Япония е все пак и страната на чая, който европейците познават вече над 1300 години. Затова идвайки в Япония, няма как да не посетите чаените плантации в подножието на планината Фиджи, в префектура Шизуока. В Япония трябва да посетите и обезателно историческото село Ширакава, където да пренощувате в традиционна селска японска къща.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Бургаският мост - един от красивите символи на морския град

Япония просто кипи от живот, но и от природа. Може да посетите още водопадът Начи, вулканът Фуджи, планината Коясан и брегът на Вакаяма. Вълшебна страна, но посетете я, за да разберете, какво имаме предвид.