На видимата част на зъба, покрита с емайл, с времето се появяват различни дефекти. Кариес, травма, некроза на твърдите тъкани, абразия на емайла частично или напълно унищожават зъба, водят до промяна във функционирането на темпоромандибуларните стави, нарушение на дъвчещата функция, артикулация, разхлабване и загуба на съседни зъби, изместване на челюстта. За да предотврати негативните последици, зъболекарят ще препоръча поставянето на изкуствена корона.

Какво е зъбна корона?


Коронка е вид протеза за зъби, несменяема, покриваща изцяло или частично видимата част на зъба. Понякога е неразделна част от голяма протеза, като мост. Употребяват се според препоръки на зъболекар, или в специфични случаи. Използват се следните корони:

Ортопедични. Запълват липсващата част от короната на зъба. Те включват екваториални, три четвърти (за премолари), полукорони (защитават част от вертикалната повърхност и режещия ръб);
За пълно покритие – покриват цялото пънче на зъба.

За да не пречи на короната при затваряне, активно движение на челюстта, тя се изработва според формата на зъба, с плътно покритие на шийката без потапяне в джоба на венците повече от 0,2 мм. Отлети „детайли“ за този вид фиксирани протези от метали, сплави, порцелан, пластмаса. Има комбинирани протези, когато за облицовка се взема материал, различен от основата.

Първо се поставя раздел под короната.

директен (директен), направен в устата, използва се, когато на зъба са останали 3 от 4 стени Външно това е винт или щифт, който се вкарва в канала, с пломба;
индиректен (непряк), прави се отпечатък, върху него се отлива табът в лабораторията.
Култовият щифт се счита за по-надежден (и скъп), керамичен раздел се поставя под керамични протези.

Кога се поставя корона на зъб?

Когато се налага запълване на загубената зъбна тъкан;
възстановяване на унищожените му повърхности.
Изработват се при невъзможност за възстановяване на зъба чрез запълване или поставяне на табове, т.е. вече е 60% – 80% унищожен. При някои заболявания на челюстта, устната кухина, меките тъкани се поставят защитни „шапчета“.

Короните също са задържащи елементи, които фиксират мостове или подвижни протези, те могат да изравнят повърхността на неправилно разположени зъби с вродени дефекти на твърдите тъкани (хипоплазия). Доста често протези се използват за покриване на петна, обезцветени под влияние на кариес.

Керамични коронки

Порцелан (керамика)
Стандартните порцеланови коронки се изработват със стабилно фиксиран или отделен метален щифт (вторият вариант е по-удобен). По-скъп вариант са протези по поръчка на базата на платинена матрица. След 2 отгрявания етапът на корекция на формата между тях на повърхността имитира индивидуалните характеристики на зъбите (пукнатини, петна). След това се тонират с майоликови глазури, като се фиксират с друго отгряване. Тогава „шапката“ ще изглежда естествена.

Ето и как се поставят коронките?

Първо се снема отпечатък, прави се и избор на цвят.
Използват се:

стандартни отпечатъчни тави с перфорации за задържане на отпечатъчния материал в тавата;
отпечатъчни материали (например Algmat).
Полученото впечатление се нарича „отрицателно“. Когато се излее с гипс, се получава „позитив“ – точен модел на зъбите.

В препарирания зъб се поставя щифт за инлей, след което се взема отпечатък със силиконова маса (винаги със съседни зъби). Друга отливка се прави от цялата челюст и зъби антагонисти. Критерий за качество: отпечатъкът трябва да възпроизвежда точно позицията на препарирани зъби и непрепарирани зъби, относителното положение и разстоянието между тях, както и позицията на меките тъкани.

Средното време за изработка на инкрустация е една седмица. Преди циментирането на езичето, щифтовете се изрязват наравно с него. Те пробват щифта на зъба, проверяват херметичността на прилягането, след което го циментират. Ясно е, че това не е строителен цимент, особено не циментов разтвор с пясък. Това е специален стъклойономерен цимент за дентална медицина.

След 20-25 минути излишъкът се отстранява, по периметъра на зъба се полага ретракционна нишка, за да се премести леко ръбът на венеца. Тогава в бъдеще „шапката“ няма да виси над венеца. След това зъбът отново се полира и изглажда, така че прилягането на фиксираната протеза да е възможно най-плътно, а останалата част от зъба да не се срути. След това се взема силиконовият отпечатък, за да се изработи короната.

Изработват се временни композитни „капачки“, които ще предпазят венците до следващото посещение. Монтират се върху временен цимент. Сега можете да изберете цвета на бъдещата протеза.

За това се използва „цветен ключ“, в който се използват средно около 15 проби. Пробата се сравнява със зъбите, като се избира най-близкия до тях цвят на дневна светлина, неон и изкуствена светлина (!). За това е по-добре да се срещнете с техник, т.к. истинският зъб има цветен преход от светъл към тъмен, по-прозрачен по краищата. Само техник може правилно да определи:

цвят;
съотношението на тоновете (светло – тъмно);
интензитет на цвета (наситен – бледо);
цвят (жълтеникав – червеникав).