Преди това често се смятало, че здравната система отговаря за нашето здраве. Спокойният начин на живот, без стрес, без тревоги, ни позволяваше да раобтим, да почиваме и много много да не му мислим за здравето и текущото ни състояние, на нас и на нашето семейство.

Кликнете върху изображението, за да бъдете препратени към Credoweb.bg – здравна социална мрежа

През последните няколко години все по-често тази тенденция се променя. Вече се смята, че самите ние трябва да сме по-отговорни за нашето здраве. И естествено, че това е факт.

Избраният от нас начин на живот значително влияе върху здравето ни. От работещите в сферата на здравеопазването се изисква да ни дават съвети, но отговорността за тяхното прилагане е в нас. Сега не е трудно да се намери информация за превенцията и лечението на различни заболявания. В допълнение, към информацията в интернет, може да се намери ценен съвет от книги, брошури, които могат да бъдат взети от лекар или фармацевт, както и от други места, естествено.

Правят се често семинари, които предоставят ценни съвети в областта на опазването на здравето. Общественото здраве е важна тема в училищата, което също повишава здравната култура от най-ранна възраст.
Държавата често провежда различни здравни образователни кампании по различни теми, свързани със здравето. Телевизията и радиото също често излъчват програми за здраве.

Въпреки факта, че благосъстоянието на обществото поема по-голяма отговорност за осигуряване на здравето на населението, в много случаи, като всяко отделно общество това зависи от начинът на живот.
Пациентите в много страни са свикнали с факта, че лекарят имат абсолютна власт по отношение на избора на метод за лечение. Може да се окаже, че пациентът е свикнал с факта, че след всяко посещение при лекар, той напуска офиса си с някакво лекарство. В Норвегия обикновено пациентът и лекарят обсъждат различни възможности за лечение и последващи действия.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Страници сред пиксели: Защо четенето на книги остава ключово в дигиталната епоха

Доброто здраве не е само липсата на болест.
Някои ще кажат, че доброто здраве означава да не се разболяваш. Други казват, че доброто здраве е, когато се чувстваш добре и щастлив с живота си.

И двете дефиниции за добро здраве са верни. За общество, в което сериозните заболявания и бедността съставляват голяма част от живота, първото определение вероятно е по-правилно. В друго общество се надяват на физическо и психическо здраве.

Каквото и да си говорим, всичко е в нашите ръце, т.е., факт е, че обществото в България, както и в много развити страни става все по-мързеливо, мудно, което естествено води до понижаване на здравословното състояние. Спорт, движение, правилно хранене, намаляване на стреса, ако дори това коства работното място, както и други превантивни мерки могат да подобрят ежедневието Ви на Вас и Вашето семейство, и така да се радвате на по-полезно и ценно ежедневие. Нещо повече, тогава, когато сте по-щастливи и здрави, ще бъдете и по-продуктивни, т.е. всички имат изгода от това да живеем в общество, при което няма болести, а е изпълнено със здрави и позитивно настроени хора.

Е, за финал няма как да не отговорим на заглавието. На първо място, трябва да спрем да оплуваме всеки, да престанем да хленчим, а да се вземем в ръце и да променим нещо. Да започнем със сутрешна разходка, дори лек крос. Да сменим мазните и тлъсти храни със здравословни такива. Да се усмихваме повече и да бъдем жизнерадостни и позитивни.
Ние самите сме най-вече отговорни за нашето здраве. Едва тогава са отговорни и останалите – институции, лекари и други.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Как да повишим костната плътност- съвети от д-р Камен Каменов, Орто пункт, София