Баргала — древен град во Македонија

Знаете ли, че … името на град Баргала се среща за първи път върху надпис от 371 г., открит в село Ханче, в атара на село Карбинци.

Сгушен сред живописни хълмове в източната част на Северна Македония, град Баргала се извисява като портал към раннохристиянската епоха. Разкрит при мащабни разкопки между 1966 и 1975 г., този древен епископски център разкрива завладяваща история за вяра, култура и отбрана.

Величие от миналото

Разходете се из руините на Баргала и се потопете в атмосферата на някогашен процъфтяващ град. Епископската базилика, с внушителните си размери и изящна архитектура, е свидетелство за величието на раннохристиянската вяра. Малката църква, разположена в близост, добавя очарование към комплекса с изящните си детайли. А внушителната архитектура а е напомняне за инженерните постижения на епохата.

Град зад крепостни стени

Неправилната правоъгълна форма на Баргала, с размери 250 м дължина и 150-180 м ширина, обгражда площ от 4.68 хектара. Мощните градски стени, укрепени с множество кули, са служили за защита на жителите от вражески нападения. Монументалният вход – Принципалис, на северозапад е внушителен портал, сякаш кани посетителите да стъпят в миналото.

Свидетелства от историята

Името Баргала е вписано в страниците на историята, споменато в записите на Вселенския събор в Халкидон от 451 г., както и в труда „Синекдом“ на Хиерокъл от 527 г. Откриването на латински надпис от 371-372 г., описващ изграждането на градската порта, е ключов момент за точното датиране на Баргала.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Местността Боаза, Търговище – какво да видим?

Баргала – съкровищница за археолози и любители на историята

Днес Баргала е ценен археологически обект, който привлича не само учени, но и любители на историята. Разходка из руините е завладяващо пътешествие назад във времето, докосващо величието на раннохристиянската епоха в Македония.

Съвети за посетители

  • До Баргала може да се стигне с кола от град Щип.
  • На място има информационен център, който предлага екскурзоводски услуги и брошури.
  • Носете удобни обувки, тъй като теренът е неравен.
  • Не забравяйте фотоапарата си, за да запечатате красотата на Баргала.

Баргала е не просто археологически обект, а портал към богатата история и култура на Македония. Посетете го и се потопете в завладяващия свят на ранното християнство.

Вижте видео и от дрон: