CASA BATLLÓ, Spain, Barcelona

Casa Batlló е едно от най-известните творения на архитекта Антонио Гауди в Барселона. Тази красива сграда е построена през 1877 година и е била реновирана от Гауди през 1904 година.

Сградата е известна със своята фантастична външност, която е вдъхновена от морските организми. Фасадата на къщата е изработена от керамични плочки в различни нюанси на синьо, зелено и жълто. Тези плочки придават на сградата уникална текстура и цвят, която я прави една от най-разпознаваемите в Барселона.

Вътрешността на Casa Batlló е също толкова впечатляваща. Гауди е използвал светлината и цветовете, за да създаде една магическа атмосфера вътре в къщата. На първия етаж се намира голямата зала, която е декорирана с кръгли колони и извиващи се форми, които напомнят на морски водорасли. Върху покрива на къщата се намира знаменитата „змийска“ форма, която е изработена от керамични плочки в червен и зелен цвят.

Casa Batlló е един от най-известните примери за модернизма в архитектурата и е включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тази красива сграда е едно от най-посещаваните туристически забележителности в Барселона и е задължително посещение за всеки, който обича изкуството и архитектурата.

CASA BATLLÓ, Spain, Barcelona
CASA BATLLÓ, Spain, Barcelona
CASA BATLLÓ, Spain, Barcelona
CASA BATLLÓ, Spain, Barcelona
ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Съдове за готвене за домашния готвач