Скритите чудеса на Рила – язовир Калин 2394 м., както и язовир Карагьол 2364 м.

 

Язовир Калин

Рила планина е една от най-живописните български планини, … Природата е дарила Рила с божествена красота и невероятно … Със своя връх Мусала, издигащ се на 2925м. височина, Рила е … Рила също дава началото на най-пълноводните реки в България: Искър, Места и Марица.

Мястото, познато на повечето като „Язовир Калин“, е просто удивително. Когато го посетите, ще разберете, че бъдете впечатлени не просто от едноименния язовир, а и от околната красота на Рила.

Табелката „Частен път“, която ще видите, на идване към язовир Калин съвсем не бива да Ви плаши. Понякога има охрана. Нашият екип разпита човекът, защо е тя, и той лаконично отговори, че е заради ВЕЦ-овете. Бариерите са вдигнати и на практика не се осъществява пропускателен режим. Можете свободно да продължите нагоре. Но всичко това ни кара да се замислим за този, който стопанисва пътя.

Как да стигнете до язовир Калин ? Може би един от важните въпроси:

До язовир Калин се стига, когато от София тръгнете посока Благоевград, и завиете за  отбивката по посока Рилски манастир. Около 6 километра след град Рила, на влизане в село Пастра (преди него  е селото Падала) се отбива в ляво, след което по път, който е направен от военни през 40-тте години на миналия век се стига до мястото.

Истината, уважаеми читатели е, че България е била изключително богата страна. Любопитна е историята за язовирите, които ще видите в настоящата статия.

Строителството на язовир Карагьол е осъществено по работни проекти на четири етапа: подготвителен период през 1949 година – продължение на транспортната система, временно строителство, бараки за битово ползване, канцеларии, складове, производствени съоръжения и т.н. Започнати са някои основни строителни работи. През 1950 година започва вторият етап – основни строителни работи по язовирната стена. Прокопали са насрещно напорния тунел от Чала и от Карагьол (през стръмно наклонена галерия от естествения бряг на езерото). Разгърнато строителство по язовирната стена е третият етап от строежа на язовир „Калин“ и се е извършило през 1951 г. Построен е бетонен зъб, след това е положена суха каменна зидария, подложен бетон за екрана и е запоната асфалтовата хидроизолация. Изготвени са локални бетонни пломби в напорния тунел, проектирана е на място и е изпълнена плаваща помпена станция. Езерото е изпомпено през наклонената шахта и напорния тунел към ВЕЦ Калин. Направен е пробив в дъното към напорния тунел, а впоследствие и вход на напорния тунел в завършен вид. Последният етап от строежа включва спонтанно частично завиряване от стопяване на снега през пролетта и лятото на 1952 г. Завършена е сухата каменна зидария, бетониран е екранът и е завършена асфалтовата хидроизолация, изграден е преливникът, изпълненена е предпазната каменна зидария по екрана, положена е бетонна настилка по короната. Накрая естествено са монтирали парапет откъм водната страна на стената. (Wikipedia).

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Какво не знаем за розовото етерично масло?

 

 

Няколко препоръки:

  1. Ако сте решили да посетите язовир Калин с превоз, то задължително трябва да е високопроходим такъв – джип, мотоциклет, може и кола, но висока!!!
  2. Ако сте решили да го посетите пеш, имайте предвид, че от отбивката за село Пастра до самия язовир е около 12 километра, но след като стигнете горе, ще Ви трябват много сили, за да разгледате околностите. Ако питате нас, екипът на Шарена Черга, най-добре да спестите сили и да изкачите язовира с техника, а да отделите 3-4 часа в планинска разходка, разглеждайки всички страни…
  3. Бъдете добре облечени, все пак говорим за над 2500 метра надморска височина.
  4. Запасете се с вода и храна, въпреки че през почти целия път минава река, от която лесно можете да си напълните планинска вода.
  5. Е, остана последната препоръка, да Ви кажем, че това място трябва да го посетите, тъй като е уникално, а малко хора знаят за него.

Ако сте турист, любипел планинар, търсещ различни маршрути, това  е едно от местата, които трябва да добавите в своя списък с места за посещения.

Язовир Малък Калин
Уникалният път, по който се стига до язовир Калин
Язовир Калин – друг изглед
Язовир Карагьол, един по-различен кадър
Язовир Карагьол