Dojran – езерото Видео кадри

Езерото в Дойран се намира на границата на Северна Македония и Гърция. На северния бряг на езерото е планинската верига Беласица. Езерото има закръглена форма, максималната дълбочина е 10 м, дължината от юг на север е 8,9 км и е широка 7,1 км. Това е третото по големина езеро в Северна Македония след Охридското и Преспанското езера. Езерото е образувано през кватернера и има тектоно-вулканичен произход.

Бившата югославска република Северна Македония заема приблизително 35 процента от площта на историческата територия на Македония. Тази република няма пряк достъп до морето и затова нейните езера са високо ценени тук. В това отношение Северна Македония има късмет и има достъп до три големи водоема: Преспанското езеро, Охридското езеро и Дойранското езеро. Това е третото езеро, за което ще научите любопитни факти от тази статия.

Площта му някога е била 43 квадратни километра и има тектоно-вулканичен произход. Намира се на границата на Северна Македония с Гърция, а планинската верига Беласица, граничеща със северната и източната му част, му отрежда специално място. Този хребет се отличава с изключителна красота и сам по себе си е място за поклонение на много туристи.

Дойранското езеро има заоблена форма, което изобщо не пречи на почиващите на него. С максимална дълбочина от 10 метра езерото се простира от север на юг на 9 километра, а от изток на запад на 7 километра. Третото по големина езеро в Македония има редица изключителни природни постижения и е гордостта на местното население.

Първо, Дойранското езеро е национален резерват. Второ, такъв природен феномен като водната гора Мурия е включен в списъка на защитените природни обекти в Европа. По бреговете му и от дъното на езерото бликат термални извори, които с разнообразието си от химични елементи вдъхновяват разбиращите от тази материя гурмета.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  РИЛСКИ МАНАСТИР - БЪЛГАРИЯ - СНИМКА ОТ ДРОН- RILA MONASTERY, BULGARIA - PHOTO BY DRONE

Ясно е, че това обстоятелство не може да подмине туристическата и развлекателна насоченост на съответния бизнес. В резултат на това с течение на времето на територията на езерото се появиха няколко курорта, основната цел на почиващите, в които беше плуването в тези води.

А благотворният терапевтичен ефект, който преследва всеки турист в тези курорти, ще бъде приятна изненада за хора с различни възгледи и ориентации.

И особено местните води действат благоприятно на хора, уморени от ревматизъм, кожни заболявания, страдащи от проблеми с дихателната и опорно-двигателния апарат. А основният терапевтичен ефект се постига чрез просто наблюдение на местното население, което благодарение на лечебната вода в по-голямата си част дори не знае за съществуването на споменатите по-горе болести.

Друга особеност на Дойранското езеро е разнообразието на неговия подводен свят. По-конкретно, по отношение на броя на видовете риби, живеещи в езерото, то е на първо място в Европа.

От древни времена езерото е известно с изобилието си от риба. Още великият древногръцки историк Херодот, живял през V век пр. н. е., споменава Дойранското езеро в своите безсмъртни съчинения.

Този славен и достоен съпруг формулира мисълта си по следния начин: „… Езерото Дойран е толкова богато на риба, че можеш да оставиш празна кофа във водите му за една нощ, а на сутринта то ще бъде пълно с риба!“

Между другото, на Дойранското езеро, неизвестно от кои времена, е запазен методът за улов на риба с помощта на водоплаващи птици. Множественото число обаче не е много подходящо тук, тъй като основният източник на риба за местните рибари е именно един от нейните видове, наречени корморани. Именно тези птици с голям клюн са професионални ловци на доста големи риби.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Джинджифила и мощната му сила за здравето

И работата е там, че на врата им е прикрепен пръстен, който не пречи на птицата да пие и да яде малки риби, но голяма риба вече не пълзи. Виждайки, че корморанът е глътнал зърното, корморанът вика птицата при себе си и изважда рибата от гърлото й. Обучението на корморан отнема само две седмици, след което птицата сама носи рибата на собственика си. Този вид риболов е често срещан и в Китай днес.

Има няколко начина да стигнете до Дойранското езеро. Най-удобният обществен транспорт е автобусът. Ако считаме Скопие за начална точка на движението, то от последното, в правилната посока, има шест автобуса на ден. Времето за пътуване от 2 часа 30 минути до 3 часа 40 минути. Тръгване от 6 до 16 часа.

Но най-удобният вид транспорт ще бъде колата. И в този случай най-изгодният начин да стигнете до езерото ще бъде от гръцкия Солун.

От България до Дойранското езеро можете да стигнете, като преминете границата „Златарево“ и се отправите към Струмица. След това ще Ви трябват още около 40 минути, ако сте с кола, да достигнете до Нов Дойран, а после и до „Стар Дойран“. Намира се на 43 километра от Струмица.

От град София до Дойранското езеро ще Ви трябват около три часа – маршрутът е – София – Благоевград – Петрич – Златарево – Струмица – Стар Дойран.

Photo & Video for SharenaCherga.com by Dzhunev Photography