Дяволски мост

Един от най-красивите туристически обекти в България, привличащ хора от цял свят е именно Devil’s Bridge

Дяволският мост (Шейтан кюприя) е средновековен мост на река Арда. Разположен е в живописен пролом на около 10 километра северозападно от град Ардино и на 4 километра източно от с. Гълъбово (община Баните).

Дяволския мост е построен през далечната 1515-1518 година от строителя уста (майстор) Димитър от село (днес град) Неделино върху останки от римски мост по древен път, свързващ Беломорието с Горнотракийската низина през прохода Маказа.

Мостът се намира на 420 метра надморска височина и специфичното е, че е ограден от двете страни от стръмни склонове. Дължината му е 56 метра, а широчината — 3,5 м. Мостът е трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за оттичане на водата. Височината на централния свод е 11,50-12 метра, а по ръба е запазен каменен парапет с височина 12 см.

Важно е да отбележим, че през 1984 г. мостът е обявен за паметник на културата. До моста може да се достигне по черен път с автомобил. В близост до него е изградена туристическа инфраструктура за отдих и пикник.

Край мостът има беседка, на която всеки може да почине, да похапне, както и да се наслади на прелестната природа.

От къде идва името Дяволски мост – предстои да разберете. Ликът на Сатаната съществува и може да се види в определен момент, а именно когато е слънчево време и в интервала между 11 и 12 часа. Мостът трябва да се гледа от нивото на самия бряг.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Дяволския мост - река Арда

Тогава се получава следната гледка:

Как майсторът е успял да вгради образа на Дявола?

Мистерията на Дяволския мост вълнува от столетия хората. Според последните анализи ликът на Сатаната наистина съществува и е вграден точно по указаните в легендата условия. Той може да се види само при слънчево време, в интервала около 11.00 до 12.00 ч., гледан от нивото на самия бряг. Когато отражението от река Арда се съчетае със самата гледка, и образът се завърти се получава ликът на Дявола.

Трябва да отбележим, че мостът, още от самото изграждане до ден днешен нито веднъж не е поддал, а самата река Арда понякога е доста буйна.

Как се стига до Дяволския мост

Мостът се намира на около 40 км. от град Кърджали и до него има опътващи табелки. Най-лесно ще Ви бъде да насочите навигацията на телефона си. Стига се по черен път, ако сте с нисък автомобил, то по-дорбе да го оставите и да походите около километър пеш.

Ако статията Ви е била интересна, то Ви съветваме да прочетете и тези публикации: