Болногледачи в Германия от Hilfe.bg
Работа за социални асистенти в Германия

Социални работници – болногледачи, все по-голямо търсене за работа в Германия

Демографската ситуация в Германия се характеризира с все по-голям брой възрастни хора. Към днешна дата броят на хората в пенсионна възраст е около 25 200 000 милиона. Тази ситуация се обяснява с високото ниво на социално-икономическо развитие на страната и наличието на качествени лекарства. Средната възраст за пенсиониране в Германия зависи от годината на раждане и настъпва между 65 и 67 години. Размерът на пенсията в Германия пряко зависи от размера на пенсионните плащания за хора, който е пропорционален на нивото на заплатите. Общият брой отработени години също е важен. Въпреки това размерът на немската пенсия често не е достатъчен, за да се плащат качествени услуги за болногледачи или да се живее в старчески дом за възрастни хора.

Как да станете болногледач в Германия?

В германските семейства не е обичайно да напускате работата си, за да се грижите за възрастни родители. Но услугите на социални работници не са достъпни за всяко семейство. За да наеме болногледач от Германия, семейството трябва да изготви съответните документи и да действа като официален работодател. Според германското законодателство социалният работник (болногледач) не трябва да работи повече от 38,5 часа седмично. Условията на работа на медицинската сестра напълно съответстват на условията на труд в Германия. Семейството е длъжно да плаща различни вноски в държавните социални фондове за своя служител. Договорът определя броя на почивките през деня, почивните дни и празниците. Спазването на всички точки е задължително. Често помощта на болногледач се изисква за хора с ограничено физическо здраве, неспособни да се грижат за себе си. Следователно болногледачът трябва да е готов да помогне по всяко време, включително през нощта. Изходът за много семейства е болногледач от чужбина. Подобна заетост не трябва да се извършва в съответствие с всички германски закони за социални работници и медицински сестри. Днес повече от 150 хиляди жени от Източна Европа работят в немски семейства, грижейки се за хора в специфично положение. Такава работа се търси чрез международни агенции по труда. Можете да разчитате на работа след няколко седмици, ако имате паспорт на ЕС, виза и владеене на говорим немски език. Естествено, не е задължително да знаете езика, достатъчно е да сте позитивен, отговорен и да обичате това, което правите.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Битката с разширените вени

Общи изисквания за медицинските сестри в Германия: Знания по немски за чуждестранни граждани;

Насърчава се трудов опит на подобна длъжност или като медицинска сестра;

Лични качества на характера: старание, трудолюбие, отговорност, сдържаност;

Умение за готвене, познаване на основите на домакинството. Често работата на болногледача включва показване на храна за възрастния човек, поддържане на къщата чиста и подредена;

Насърчава се средното специализирано медицинско образование;

Наличието на физическа сила. В случаите, когато се налага грижа за лежащо болни и парализирани пациенти

Обявите за работа в Германия като болноглеачи включват комбинация от задълженията на настойник, възпитател, санитар и болногледач. Състраданието и толерантността са незаменими черти на всеки болногледач. Важно качество е психологическата лоялност към различни прояви на характера на отделението. Истинският Пфлегер следи отблизо изпълнението на хигиенните процедури, следи приема на лекарства, организира развлекателни дейности под формата на четене на книги, говорене. Ако е осигурено здравето на възрастен човек, медицинската сестра също участва в съвместни разходки.

Заплащане на социални асистенти (болногледачи) в Германия

В повечето случаи болногледачът получава добър пакет от социални услуги, включващи настаняване, храна, достъп до интернет, както и много други. Средната заплата за социални работници в Германия е около 1000 евро на месец. Доходът на болногледач с медицинско образование може да достигне 1500-6000 евро на месец. Подобна работа често се комбинира с работата на домакиня. Следователно заплатата директно зависи от задълженията на социалния работник. Служителите в домове за стари хора и здравните заведения получават около 2500 евро на месец като медицинска сестра или асистент.

Нов етап в професията на социалните работници

Всеки служител трябва да има определен набор от професионални знания в своята област. Доскоро се смяташе, че да работиш като болногледач е достатъчно само желание и може би малко любов към възрастните хора. Но настоящият етап на развитие диктува все по-големи изисквания за всички професии, включително социални работници. От 2000 г. в Германия във висшите учебни заведения се появяват факултети, които се обучават в посока грижа за възрастните хора. Истината е, че и у нас, в България много университети предлагат подобно образование. Познавайки психологията, медицината, психиатрията, икономиката и редица други дисциплини, професията се надгражда, като.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Кои храни са богати на цинк

В старчески дом или болногледач, който да се грижи в домът на нуждаещият се?

Няма единно мнение по въпроса за домовете за възрастни хора в Германия. Анкети показват, че по-малко от 10% от възрастните над 50 години искат да прекратят съществуването си там. Това се обяснява с ниската квалификация на персонала и липсата на подходяща грижа. Някои пенсионери изпитват психологическа травма, когато са настанени в старчески дом. Друга част от възрастните хора са доволни от възможността да общуват със своите връстници и да прекарват съвместно интересно свободно време с тях. Въпреки това само тези с високи пенсии могат да влязат в почтени домове за възрастни хора, тъй като месечният престой в такива институции се оценява от 3 до 5 хиляди евро. С появата на университетските образователни програми професията на медицински сестри в Германия става все по-богата и многостранна. В период на все по-голямо застаряване на населението, необходимостта от такива квалифицирани специалисти ще нараства непрекъснато.

Ако всичко това Ви се е сторило интересно, ако проявявате интерес за работа, обгрижвайки стари хора в Германия, то Ви съветваме да потърсите компании, предлагащи услуги по подготовка на документи. Има много такива, които предлагат пълно подсигуряване на българи, желаещи да работят като болногледачи в Германия.