Геопарк Искър-Панега – оазис на дивата природа, място, което ще Ви остави без дъх…

Екопътеката се намира на входа на град Луковит.

В този парк се намира една от най-красивите екопътеки в България. Тя е чудесен повод човек да се отскубне от сивото си ежедневие и стреса, за да се насити на спиращи дъха природни картини.

Това е единствен по рода си у нас т.нар. геопарк с девствена природа и невероятно богатство от геоложки образувания по на 100-120 милиона години.

Град Луковит днес е нова туристическа дестинация, която привлича много хора, както от България, така и от цял свят.

Причината се крие в това, че край Луковит, в разстояние на около 50 километра, могат да се видят изключително много туристически обекти.

Екопътеката носи името „Златна Панега“ и е част от Геопарк Искър-Панега. Любопитно е да отбележим, че геопаркът е управляван от ЮНЕСКО.

Намира се в Северна България и е разположен на 3 километра южно от град Луковит.

Друго интересно нещо е, че има и втора част, която е

 Карлуковският карстов комплекс, който се намира в долината на река Искър. Екопътеката предоставя на посетителите голямо разнообразие от вода, растения и скални образувания, което от своя страна допринася за вълшебна атмосфера в района, придружена от спокойно течащата река Златна Панега. Екопътеката е подходяща и за хора, които нямат туристическа подготовка, приятна за разходка е.

В началото на самата пътека има голям паркинг. Не се заплаща, нито за паркинг, нито за самото посещение.

Общо два часа са Ви необходими да разгледате целият маршрут, който е дълъг около 3 километра. Ние, екипът на www.NaSelo.net Ви съветваме да отделите малко повече от два часа, за да се насладите на всеки един миг, на всяка панорамна гледка, на всичко което Ви заобикаля.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Професионални SEO услуги за оптимизиране на сайтове и по-добро позициониране в търсещите машини

Топлите месеци, август, септември са най-доброто време за посещение на екопътеката. Причината е, че понякога поради повечето падащи важели през пролетта, водата на реката залива различни участъци от пътеката и я прави непроходима. Пътеката свършва след стръмно изкачване в хълмисто-платовиден терен. Ако продължите, има възможност да достигнете пещера Проходна и карстовия комплекс край Калуково, които са също част от Геопарк „Искър – Панега“, но разстоянието до тях е около 12 километра.

Десетки пещери, скални манастири, каменни къщи, язовир Синдиката, Национален пещерен дом, Скално образувание „Провъртеника“, , Централен градски площад „3-ти март“ – ЛуковитХрам „Свети Великомъченик Георги“ – Луковит, Скален феномен „Струпаница“, Експонат на Парен валяк – Луковит, Крепост Калето – Реселец, Екопътека „Седмовратица“ – с.Карлуково, Храм „Успение Богородично“- с.Петревене, Подлез със скулптури – с.Карлуково и наистина много други туристически атракции, обекти и други.

Снимки и видео: Dzhunev Photography – www.Dzhunev.com

Мястото е перфектно за Кану, за водни колела и друг тип воден туризъм…

Буквално „Оазис на дивата природа“…

Патетата

Трудно може да се опише красотата на Екопътека Искър-Панега чрез снимки, затова сме подготвили за Вас и видеокип, можете да го видите от тук, както и да го споделите, препоръчате, и да се абонирате за канала ни в Youtube.