Скален манастир „Свети Никола“ – Глигора“

Уникален, величествен, манастир, който се намира в района на село Карлуково и заема особено място в многовековното културно и духовно наследство на България.

Любопитен факт е, че по времето на Второто българско царство в манастира е имало голяма ставропигиална лавра, това е манастир, познат под името „Викторова лъка“, около който са възникнали и скалните манастири „Света Марина“, св. Безсребреници Дамян и Козма“, и „Свети Никола“ (Глигора).

Скалният манастир е най-старият скален манастир от комплекса. Този комплекс се състои от двуетажно помещение, използвано някога за монашеско жилище с параклис на втория етаж и граничеща с него еднокорабна двуетажна църква.
Долният етаж, основата на самата черква е служил като крипта. Скалният манастир датира още от Осми век.
Средновековните надписи от скална ниша в близост до Свети Никола споменават преминаването на рицарите на Владислав Трети Ягело (Варненчик) и Янош Хунияди – 1445 година.

Важно е да споменем, че всички скални манастири в района на Карлуково са спомагали за съществуването на Християнската вяра и след падането на България под Османско владичество.