Велинград – градът, в който има всичко

Клептуза е защитена местност разположена на десния бряг на Чепинска река, до планинския склон в квартал Чепино, Велинград.

Разположен е в югозападния край на Велинград, вляво Републикански път III-843 и трасета на теснолинейка Септември – Добринище.

Местността е обявена за защитена и заема площ от 412 хектара. Това е един от символите на Велинград. През 1966 г. районът около карстовия извор Клептуза с площ 412 хектара е обявен за защитена природна местност. Името вероятно идва от гръцката дума клептос – укривам, крада и дава представа за голямото количество вода скрито в недрата под извора.
Езеро „Клептуза“ – също е част от парка и е едно прекрасно място за отдих, за чаша чай, за релакс.
Много хора казват, че Велинград е СПА СТОЛИЦА на Балканите, като често споменават, че големите комплекси са от затворен тип и туристите прекарват повечето време в обстановката на туристическите обекти. Нашият съвет е, ако сте на почивка във Велинград, да „запретнете“ ръкави и да тръгнете на разходка.
Да се разходите до парк Клептуза, да посетите Кръстът, обединил християни и мюсюлмани, който е изграден през 2016 година с пари, дарени от граждани.

Малко от Вас знаят, но мюсюлмани са дарили пари за изграждането на кръста, който ще видите по-долу в снимки.
Не е тайна за никого, че във Велинград живеят различни етноси, но в пълен синхрон.

Храм Успение Богородично също трябва да се посети. Намира се в централната градска част.
Храм Успение Богородично Велинград

Снимки за Sharenachega.com Dzhunev Photography

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Как да се грижим за килимите