Ядките на макадамия са с високо съдържание на здравословни мазнини и може да помогнат на тези, които се опитват да отслабнат. Една порция ядки от макадамия съдържа също диетични фибри, протеин, манган, тиамин и  мед.

Ето и някои от по-важните полезни свойства на макадамията?

  • Те са източник на енергия. Освен че имат сладък вкус, плодовете на макадамията съдържат високи нива на енергия.
  • Богати на  хранителни вещества. Ядките макадамия притежават едни от най-здравословните и ползотворни хранителни вещества като витамини, антиоксиданти и минерали. Те са важни и отговарят за поддържане на добро здравословно състояние.
  • Хранитлни фибри тези ядки са отговорни също и за доставянето на полезни, хранителни фибри. Например, във всеки 100гр. ядки макадамия се съдържат 8.6гр. фибри. Отделно от това, те също са и добър източник на фитостероли и не съдържат холестерол.
  • Участват в производството на продукти без глутен.
  • Витамин А и Витамин Е. Въпреки, че са в малки количества, ядките на макадамията съдържат онези витамини, които имат антиоксиданти, защитаващи клетъчната мембрана от опасни вещества.

Както сами можете да се уверите, ядките от макадамия са много полезни.

На пазара цената варира от около 6-10 лева за 100 грама, което означава, че не са никак евтини.

На вкус са изключително приятни, сладникави, но и насищат доста организма.

Понижават риска от сърдечни заболявания
Макадамия може да намали рисковите фактори за сърдечни заболявания.
Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) казват, че сърдечните заболявания причиняват 1 на всеки 4 смъртни случая в Съединените щати. Това е водещата причина за смърт както за мъже, така и за жени, причиняващи смъртта на около 610 000 души всяка година.

Те подобряват метаболитния синдром и контролират кръвната захар

Метаболитният синдром е група от състояния, които могат да увеличат риска от диабет, инсулт и сърдечни заболявания.

Метаболитният синдром включва високо кръвно налягане, висока кръвна захар, ниски нива на HDL холестерол, високи триглицериди и излишни мазнини в корема.

Те могат да предотвратят коварни болести
Макадамиевите ядки съдържат вид витамин Е, наречен токотриеноли.

Ядките защитават мозъка
Освен потенциалната си способност за борба с коварни болести, на които дори не искаме да изпишем името, токотриенолите имат и мозъчно-защитни ефекти.

Те могат да предотвратят наддаването на тегло
Макадамиевите ядки и тяхното масло са едни от най-богатите източници на палмитоленова киселина, мононенаситена мазнина, наречена още омега-7.

Отблъскват глада
Ядките на макадамия съдържат протеин, голямо количество полезни мазнини и фибри. Заедно тези хранителни вещества могат да помогнат на човек да се почувства пълноценен за по-дълго време.