Остров Капри – перлата на Италия

Остров Капри – перлата на Италия 

   Остров Капри – перлата на ИталияОстров Капри е едно скътано сред морето кътче от Обетованата земя. Този италиански остров е бил желана дестинации за мнозина още от Римско време, когато Тиберий си прави седалище тук през 26 година. От тогава насам красивата сцена на зеленина, безбрежно синьо море, отвесно надвиснали оранжеви скали над водата и лодки плуващи, като бели лебеди на слънцето е посещавана от много артисти, звезди в киното, писатели, политици, кралски особи и какви или още не знаменитости.

  На острова природата има Средиземноморски характер и растителността е тучна и зелена. Цъфтят уханни цветя, а билките упойват сетивата. В градовете Капри и Анакапри изгледите са магични, а трафика на големия град е мит. Само едни осем квадратни километра земя разположена в кристално чистите мраморни води на морето, но каква земя!

Остров Капри – перлата на Италия   Остров Капри, такъв какъвто го видяхме

   Остров на свободата, на пъстротата, на слънцето и морето и на хубавото вино и храна. Тук няма, как да не поседнете на една от множеството прекрасни ресторантски тераси под шарената сянка на бамбуковите козирки. Тези тераси са накацали по характерните за района крайбрежни улички. От тях ще се насладите на пейзажа с характерните за местността тривърхи скали в специфичен оттенък. Някой са високи до 120 метра и гледката към тях е, като към кули от пейзаж на картина.

Тези тераси покрай морето съвместяват функцията си на плаж и ресторант. По тях туристите могат да се пекат на слънцето, да се къпят в кристалните води на морето и да отпиват глътка „сангрия“. Това питие е уникално и плодовете ще погъделичкат небцето ви, за да събудят взрив от вкусове. Същевременно студенината на виното ще ви разхлади и замая. Няма, как към това питие да не си поръчате и една салата „Капрезе“. Комбинацията от сладките и яркочервени чери домати с мекото усещане от сиренето моцарела ще ви завладее напълно. Навярно не сте хапвали никъде другаде подобен разкош!

Макар, че тук постоянно е пълно със знаменитости от цял свят, то на острова простотата и спокойствието са уникални. Това определено не е остров на луксозни сгради, хотели и ресторанти. Остров Капри е остров на насладата и радостта от живота. Единственото място за удовлетворяването на претенциите, на известните е хотел „Кисисана“. Там не е препоръчително да ходите, ако не сте ВИП персона. Може, обаче да заложите успешно на семейната вила „Скалинатела“, която е с атмосферата на типичния италиански лукс и се управлява от една и съща фамилия наследствено, което я прави уникална. След, като поговорихме за отсядането на остров Капри, за плажа и ресторантите по крайбрежната улица, нека поговорим и за една вечеря на острова.

Ако, ей така случайно решите да дойдете с корабче от Неапол или Соренто на Капри, то ще ви отнеме не повече от 20 до 40  минути. Не бързайте да си тръгвате, обаче вечеряйте в един от най-добрите ресторанти на острова „Да Паолино“. Тук храната винаги е свежа и е дар от морето. А самият ресторант се намира по средата на чудно красива гора от лимони. Вечерята тук е толкова живописна, че няма да ви се тръгва. Не забравяйте да си поръчате към вечерята специалитета на заведението – чаша домашен шербет от лимони, разбира се!

Остров Капри е едно магично място и тук времето е спряло своя ход, когато успеете напълно да се потопите в Средиземноморската му атмосфера. Най-доброто време да дойдете тук е от месец Май до месец Октомври, но Август не е за препоръчване – претъпкано е с туристи. Е, това беше от нас, приятно пътуване и да се насладите на всичко по много.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here