Парк Струмица
Струмица - Северна Македония, парк

Градски парк град Струмица

Много приятно място за разходки, намиращо се точно до центъра на град Струмица, място, което е чудесно да се съчетае с похапване в някое от хубавите заведения в града!

Когато посетите Голям парк – Струмица, ще се удивите от многото зеленина, доброто поддържане, многото паметници и атракциони.

Мястото е прохладно, чудесно за разходки, за велосипеди, за джогинг, за каквото още се сетите.

В град Струмица живеят повече от 35 311 жители, според последна статистика, известна и представена в Уикипедия.

В парка може да се види и Паметникът на революцията (на македонска литературна норма: Споменик на Револуцијата). Построен е в чест на убитите партизани по време на комунистическата съпротива във Вардарска Македония от Струмица. Паметникът е дело на Илия Аджиевски. Състои се от 2 елемента: вертикално поставен мраморен стълб, на който е изградена релефна композиция от мъжка, женска и детска фигура представящи участници в комунистическата съпротива. Втората част от паметника се състои от 2 човешки фигури, изработени от алуминий. Фигурите са в свита поза, представящи партизани, които падат след застрелване.

Паметник на Цар Самуил също щ Ви впечатли, със страшното си изражение!

Паметникът на Македония — паметник, разположен в градския парк в Струмица. Паметникът е построен в чест на починалия президент на Република Македония Борис Трайковски, който е родом от Струмица.

Автор на скулптурата „Македония“ е руският скулптор Григорий Потоцки. Създадена е в рамките на „Международна художествена колония Струмица – 2005“.

Паметникът се състои от лика на Борис Трайковски и жена, държаща кръст с венец. Това произведение на изкуството, според автора Поточки, символизира любовта на трагично загиналия президент Борис Трайковски към родината и християнството.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Магия 2004 ЕООД - обработка и съхранение на първокласни сушени плодове

Паметникът беше открит от председателя на Събранието на Република Македония Люпчо Йордановски и кмета на община Струмица Зоран Заев на 11 декември 2005 г. по повод Деня на закрилниците на Струмица Св. Петнадесет Тивериополски свещеномъченици.

Освен парковете, голям и малък, спешно трябва да посетите и Цареви кули!

И така, за паркът можем да пишем много, но трябва да знаете, че мястото трябва да се види, да се посети, за да се усети!

Релаксираща, достатъчно голяма площ, за да може всеки да намери своето пространство, с детски площадки и парк за домашни любимци.

Хубаво е, ако имате време, да посетите и малък парк – Струмица.