Начало Пътуване Пещерата на 7-те бисера – ЛЕПЕНИЦА

Пещерата на 7-те бисера – ЛЕПЕНИЦА

ЛЕПЕНИЦА – пещерата на 7-те бисера!

2925
0
tabela-na-velingrad-lepenica-pestera

tabela-na-velingrad-lepenica-pesteraПещерата на 7-те бисера – ЛЕПЕНИЦА

ЛЕПЕНИЦА е още една приказна, красива, достъпна и посещавана българска пещера. Тя се намира в богатият на забележителности район на Западни Родопи. Пещерата крие своите предизвикателства, защото се намира точно в подножието на високият родопски връх Сюткя. Подземното царство на красотата се намира на равно разстояние от градовете Ракитово и Велинград – около десетина километра. Достъпът до нея може да се направи, от които и да е от двата града. Самата пещера е дълга над 1500 метра и се намира на около 900 метра над морското равнище. Нека ви разкажем малко повече за самата пещера и за околните на нея забележителности!

ЛЕПЕНИЦА – пещерата на 7-те бисера!

Макар и достъпна, красива и приказна, Лепеница е малко позната и посещавана от туристите. Затова ни се прииска да споделим красотата й с вас, за да пожелаете да посетите това късче красива родна земя. До момента пещерата не е проучена изцяло от геолозите, но пък по-голямата й част е изследвана. ЛЕПЕНИЦА е трудно проходима и в нея се влиза от изключително тесен вход.

pestera-lepenica-bulgariqЗатова и се е запазила сравнително девствена и дива до днес, недокосната от човешките набези. Метър е височината на входа, а наклона надолу е цяло предизвикателство. Самото пещерно образование трябва обезателно да бъде видяно с трите си разнообразни етажа. Всъщност скалната пещера съвсем отскоро е отворена за туристи, така че бъдете сред пионерите посетили я!

ЛЕПЕНИЦА на средния й етаж се състой от множество малки, средни и по-големи езера. Най-горния етаж е изключително атрактивен с множеството си скални образования, но е недостъпен, а най-долу тече подземната река Лепница. Много и разнообразни са сталактитите, сталактоните и сталагмитите в пещерата. Вероятно се питате – защо в заглавието на статията наричаме Лепеница, пещерата на 7-те бисера? Ами, защото при откриването и от спелеолози, в нея са били открити седем прекрасни бисера, които са много редки природни образования! Оттам и второто име на пещерата – пещерата на 7-те бисера.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Здравословно ли е да казваме „НЕ“ на децата си!

Днес тези седем бисера се помещават в Природонаучния музей на столицата.

ЛЕПЕНИЦА е причудлива и с друг факт. Тя е единствената пещера у нас, която няма кратери! Тя е и една от най-девствените, както вече казахме. Запазила се е така, както природата я е създала. Човешката ръка не я е облагородила все още и затова е толкова непристъпна. Дължината на долния етаж на пещерата е около 270 метра и е цяло предизвикателство да слезеш долу, сред шумящата подводна река.

Средния етаж с красивите езерни образувания има четири по-големи езера, които при сухо време стават две. ЛЕПЕНИЦА е интересна и със своята уникална и разнообразна фауна. В нея са открити над 20 вида различни животни, като 6 от тях се срещат само в пещери. Прилепите тук разбира се са обичайна гледка. Те наброяват над 6 вида и можете да ги видите, при посещението си тук. Температурата в самата пещера не е твърде ниска, тя достига до 10 градуса. За разлика от преди 50 години, днес ЛЕПЕНИЦА е отворена за посещения, но само със специален гид и екипировка. Групите допускани да слязат в самата пещера са не по-големи от 10 човека. За деца при това е опасно!

krepost-cepina-rakitovo-pestera-lepenicaЛЕПЕНИЦА и забележителностите наоколо

Както вече ви споменахме пещерата се намира в еднаква близост до Ракитово и до Велинград. Във Велинград може да посетите така добре известното езеро Клептуза, да видите параклиса „Свети Илия“. Интересен природен феномен на около 6 километра от Ракитово е скалното образование „Каменната манатарка“. Базиликата „Николица“ и Историческия музей на Ракитово също заслужават вниманието ви.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Проект "На село" - с любов към българските села

Атрактивно за вас и вашите деца ще бъде да посетите еко парка и въжената атракция VIA FERRATA. В Ракитово може още да видите „Часовниковата кула“ и „църквата „Света Неделя“. За любителите на конната езда във Велинград ще откриете конната база „Сивек“ и ще видите „Гигантската Секвоя“. За любителите на алпинизма се предлага изкачването на връх Голяма Сюткя и още много, много неща…

ЛЕПЕНИЦА, Родопите, България – магията да почувстваш корените си, да обикнеш страната си и природата й. Да се гордееш. Просто неописуемо!

Вижте магията на тази дива пещера: https://www.youtube.com/watch?v=qJLuEitcts8