Град Петрич – България

Град Перич впечатлява, както жители на България, така и чужденци, хора, посетили града от цял свят.
Петрич е град в област Благоевград в Югозападна България, разположен в Санданско-Петричката котловина в подножието на планина Беласица в долината на река Струмешница. Според преброяването от 2021 г. градът има население от 26 778 души.
Градът се намира в близост до границите с държавите Северна Македония и Гърция. Граничният пункт към Северна Македония е известен като Ново село-Петрич, тъй като първото селище през границата е Ново село.

Любопитен факт е, че връх Петрич на остров Ливингстън в Южните Шетландски острови, Антарктика е кръстен на Петрич.

В града се провеждат редица мероприятия, като всяка година се провежда велообиколката на планина Беласица, която е дълга около 200 километра.

Град Петрич – климат


Община Петрич, се характеризира с типичен преходно-средиземноморски климат. Тук през цялата година се чувства осезателно топлото беломорско влияние, което нахлува по Струма от юг. Зимата е мека, настъпва късно и е безснежна. Пролетта започва още от началото на март. Лятото е сухо и горещо, а през юли и август максималните температури достигат до 40 – 42°С, а есента е дълга и топла. Средната слънчева радиация е около 2436 часа/год. – най високите стойности за страната. Валежите са средно 700 мм/год. и са предимно от дъжд с главен максимум през ноември-декември. Ветровете обикновено нахлуват по долината на Струма от юг (топли) и север (по-студени), като преобладават тези с южна компонента. Освежаващ ефект през топлото полугодие има планинско-долинният вятър. С увеличаване на надморската височина в Огражден и особено в Беласица средиземноморското влияние постепенно отслабва като в по-високите части се наблюдават типичните черти на планинския климат: кратко и прохладно лято и студена зима.

Знакът на град Петрич (Герба)


Логото на град Петрич излиза от Монетния двор на Република България на 29 януари 1978 година под формата на значка. Направен е по проект на петричкия художник и преподавател по изобразително изкуство Александър Дончев. Идеята за изработването му е на Димитрина Бъчварова, първия уредник на Градския исторически музей.

Гербът на Петрич има формата на щит, на който са изобразени зъберите на крепост и девойка с развети коси, държаща меч в ръцете си. Крепостта е Гяур Калеси, а името на девойката е Божура.

Гербът символизира патриотизма на петричани през вековете, готовността им винаги да отстояват род и вяра. Легендата за подвига на Божура е художествено разработена от професор Евгения Ненова.

Забележителности в Петрич, които непременно трябва да посетите


Природен парк Беласица
Местността Рупите
Самуиловата крепост
Хараклея Синтика
Къща музей Ванга

DCIM\100GOPRO\GOPR3093.JPG
DCIM\100GOPRO\GOPR3084.JPG
DCIM\100GOPRO\GOPR3094.JPG
DCIM\100GOPRO\GOPR3085.JPG