Знаем, че първото качване в самолет е трудно, особено когато изпитвате страх от този факт. Немалко хора са се отказали от полетите си поради редица лични причини, повечето от които са свързани с фобия от самолети и неяснота от процедурите, които се преминават. Важно обаче е, да разберете, че летенето със самолет е най-безопасният начин на придвижване. Ето защо, решихме да обясним по-подробно, какво да правите и очаквате, когато Ви предстои първото пътешествие със самолет.

 

Какво да очакваме при първия си полет?

Има някои факти, които всеки бъдещ пасажер трябва да знае. 

Самолетите са по-комфортни за пътуване от повечето видове транспорти. Ако трябва да сравним с автобусните превози например, чувството в самолета е по-спокойно. Неоспорим факт е, че пътищата не са перфектни, както и че при във въздуха има турболенция, която обаче има възможност да бъде избегната от пилота.

Ще получите кратки инструкции от екипажа, в случай на авария. Те Ви показват как правилно да закопчаете безопасния колан, как се използват кислородните маски, къде са разположени аварийните изходи и т.н. Самолетните екипажи са много дружелюбни и ще Ви съдействат във всяка една ситуация.

 

Какво се случва на самото летище?

Ще се наложи да минете няколко процедури, които са задължителни за всички пасажери.

Една от тях е т.нар. Check-in. Това е процеса на заверяване на Вашия багаж пред авиокомпанията. Това е първата стъпка, когато отидете на самото летище. За щастие има възможност да се чекирате и онлайн, за по-голямо удобство и то безплатно. В случаите, когато имате допълнителен багаж обаче, трябва да се чекирате на място. Хората с ръчен багаж се отправят директно към проверка за сигурност, което също е задължителен и безобиден процес.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Църковната традиция да почитаме Кирил и Методий на 11 май

Мнозина се притесняват от фактът, че е възможно объркване на разписанието и да не се качат на борда в уговорения час. За щастие обаче има надеждни компании, към които да се обърнете за обезщетение при закъснение на полет. Всички тези изброени процеси се правят за Вашето спокойствие и сигурност на борда, за това е важно да съдействате на екипите и да изпълнявате зададените от тях инструкции. 

 

Как да се справим с фобията от летене

Това най-вероятно е причината, поради която повечето хора никога не се качват на самолет. Както споменахме обаче, това е най-безопасният известен на човечеството начин на транспорт. Проблемът на хората, които се страхуват без основателна причина (не са преживявали инцидент или турболенция) е изцяло на психологическа основа. Няма точна формула, която да предотврати страха Ви, но дадохме някои съвсем НЕстрашни факти за летенето със самолет, които може да обмислите. Ако все още изпитвате страх, но вече сте в самолета, може просто да се разсейвате с различни дейности: 

  • Говорете си с хората около Вас. Това ще Ви отърве от черните мисли, ако сте достатъчно концентрирани в разговора.
  • Поспете. Ако има нещо по-добро от това, със сигурност не сме го открили още. Ако успеете да заспите, гарантирано полетът ще премине мигновено и безстрашно.
  • Четете книга. Още един метод, с който да се отърсите от нежеланите мисли. Четете развлекателна книга, която да не натоварва много съзнанието Ви.

 

Ние ще се радваме да сме Ви били полезни със съветите и фактите, които предоставихме, за един по-спокоен и безавариен полет.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Благоевград по време на бедствено положение, заради Covid-19 - коронавируса