СПОДЕЛИ

Едва ли има родител, който да не желае най-доброто за своето дете.

В България, през последните години, се наблюдава доста сериозен интерес към подобни курсове, и най-интересното е, че в големите градове, креативни преподаватели предлагат подобно обучение.

За менталната аритметика като начин за бързо преброяване в ума мнозина вероятно вече са чували. Ако напишете тази фраза в търсачките, можете да видите десетки връзки към различни центрове за ранно развитие на децата. Но дори и да не ги търсите целенасочено, все още е вероятно да попаднете на агресивна реклама на подобни курсове. Стигна се дотам, че децата, които се занимават с тази технология, се показват по основните телевизионни канали в новините и различни предавания, представяйки своите умения като вид суперсила в математиката. Това обаче далеч не е така.

За да разберете какво се случва с децата, когато те се занимават с умствена аритметика, първо трябва да се запознаете с техния основен работен инструмент – абака. Това е инструмент, подобен на сметало.

Броят на кокалчетата на всяка спица не е десет, а пет. Горните кокалчета се наричат ​​“небесни“ и са отделени от долната („земна“) лента.

Самият резултат се основава на механичните движения на тези кокалчета върху игли за плетене според определени правила. След като децата свикнат да работят с абака, той постепенно се заменя с боядисан (така че можете да разгледате картината и да ги движите мислено с пръсти), а след това напълно да я откажете. Така учениците се учат да си представят тези резултати в ума и да движат въображаеми кокалчета с пръсти.

Освен това в началото на подобно обучение  успехът наистина е забележим. Ако други деца се запознаят само със състава на числата в рамките на десет и се научат да добавят по десет, тогава умствената аритметика може спокойно да добави трицифрени числа, при това лесно, нещата стават доста разбираеми и лесни за асимилиране.

За съжаление, в курсовете по умствена аритметика децата чисто механично запомнят определени алгоритми, без да разбират какво стои зад всички тези действия. Истинското преподаване на математика се основава на напълно различни принципи. Например, за да може ученик в началното училище да стигне до алгоритъма за добавяне чрез колона, той трябва да извърви доста дълъг път: първо трябва да се научи да добавя / изважда в рамките на десет, след това да направи същото в рамките на 20 с преминаването на десетина, след което да се научи да разбира разликата между единици, десетки и стотици и т.н. Разбира се, е възможно да се обясни събирането и изваждането в колона в първи клас, да се научи как да „прехвърляме единица“ и как да „заемем“ някои числа. Но всичко това е безполезно, тъй като води до възприемането на математиката като някаква неясна магия.

Ако статията Ви се е сторила интересна и имате интерес към ментална аритметика, разгледайте подробности в сайта skillception.com