Начало От природата Резене (фенел, див копър) – билка, подправка и храна с мощни свойства!

Резене (фенел, див копър) – билка, подправка и храна с мощни свойства!

Резене – малко история, малко за билката и състава й

8255
0
bilka-rezene

bilka-rezeneРезене (фенел, див копър) – билка, подправка и храна с мощни свойства!

Резене е билка – ДА! Тя е сродник на добре познатият ни и ароматен копър, но резенето прави глави, които са уникални за салата и много полезни. Освен това семената на дивия копър, както често наричат фенела или  резенето се ползват за направата на редица билкови тинктури, запарки и извлеци. На латински резенето в буквален превод означава „гръцко сено“ и до преди години беше малко позната у нас култура. Днес, обаче много се пише, разисква и все повече се изтъкват ползите от употребата на билката, храната или подправката резене. Нека ви запознаем малко повече с нея, а междувременно вижте тази атрактивна рецепта с резене: http://www.1001recepti.com/recipe/?recipe_id=101813-krem-supa-ot-rezene-div-kopur-sus-smetana .

Резене – малко история, малко за билката и състава й

Според мнозина, не само днес, но и в миналото – резенето е пазител на духа ни и гони злите сили около нас. Освен това мнозина билкари, почитатели на здравословното хранене и живот, смятат че именно употребата на тази билка, би удължило живота ни. В миналото народите на Египет, на Рим и Гърция са ползвали активно резене, поради многобройните му ползи за здравето на човека. Днес билката се използва изключително много в кулинарията на италианците и испанците. Тя е основната предпочитана подправка от тях за приготвянето на различни видове супи и риби.

Като цяло в България резене рядко се използва, като билка, като подправка или като храна дори. Това трябва да се промени, защото полезните му качества са много. Нека поговорим за самата билка, а после и за ползите от използването й. Резенето е от групата на магданоза, като тревисти ядливи растения. То може да достигне височина до или над два метра, като около него се носи силен аромат.

div-kopur-cvqtВирее предимно в Южна Азия и Средиземноморието

,така че не е странна ниската му популярност у нас. Най-характерното и отличаващото дивия копър от питомния е: плода! Резене връзва плод, които всъщност е под формата на семена. Те са богати на анетолово масло, което е главната съставка на мастиката. Затова и билката е силно ароматна, дори натрапчива по мирис.

Чудите се, какво се използва от резенето? Ами, като билка и подправка се ползват семената. Те се берат точно преди да узреят, оставят се да изсъхнат на сянка и след това се ползват за отвари, за ястия или чай против колики за бебетата например! Когато правилно оберете и изсушите семената те добиват именно този сладникав вкус и аромата на анасон!!! Резене е растение богато още на витамините А и С. В него има скорбяла и белтъци. Богато е и на така важните за храносмилането флавоноиди.

Резене – използване в готвенето или за лечение

Като цяло тази универсална билка-подправка, има приложение в приготвянето на ястия, именно защото има характерен вкус и мирис. Страхотно се комбинира в салата с полезното червено цвекло, малко зелени подправки, като лук, чесън, магданоз и копър. Идеален става доматения сос за пица или паста с него. За таратор е незаменим, а картофите и рибата са идеалната му половинка от ястието. За гювеч с месо или крем супи също е удачна добавка.

Като лечител, билката може да се използва, при нервни състояния, раздразнен стомах, нарушено храносмилане, за обезболяване, като прочистващо средство, при кашлица за отхрачване или за по-свежа кожа. Отварата или чая от резене се използват за засилване имунитета на организма. Успокоява силното главоболие или температурата. Когато черния дроб е претоварен или сърдечната ви дейност е извън ритъм, приема на отвара или чай от резене е препоръчителен! За отварата ви е нужна изсушената билка (плодовете) – една супена лъжица на 100 мл. вода. Пие се профилактично или лечебно при астма, силна кашлица, запек, гастрити или колити.

cvqt-fenel-s-bubolechkiКогато кърмещите майки имат по-малко количество кърма,

е препоръчително да пият чай от резене. Помага и за силни менструални болки, камъни в жлъчката или бъбреците, както и цистит. Тази силно миришеща билка дори помага, при целулит и симптоми на менопаузата. След всички тези ползи е добре да отворим една голяма скоба – резене трябва да се употребява в умерени, препоръчани от билкари количества! То е опасно за бременни и малки деца под 8 годишна възраст, затова чаят против колики от него за бебета е с много по-малки дози! В големи количества, действа като опият.

Доверете се на природата и използвайте капацитета й за здравето си, но винаги бъдете информирани и внимателни!!!