Начало Пътуване 7-те неизвестни водопада на РИЛА!

7-те неизвестни водопада на РИЛА!

7-те неизвестни водопада на РИЛА – пътека Горица, село Овчарци и Сапарева баня

4034
0

7-те неизвестни водопада на РИЛА!

7-те неизвестни водопада на РИЛА! Чували ли сте за тях и знаете ли къде се намират? Мястото е просто вълшебно – природа, красота, спокойствие и птичи песни. Става въпрос за екопътека Горица, която се разполага в пределите на Западна Рила планина и е точно над село Овчарци.

Не само самата местност е много благодатна за разходка, но и душевния мир, който ще постигнете със себе си и разтоварването, което ще ви даде самата разходка сред природата са неописуеми. Пътеката Горица се вие из полегатите склонове на Рила, сред вековна гора. Тя се преминава почти на един дъх, ей така незабележимо! По пътя си ще видите несравнимо красиви – 7-те неизвестни водопада на РИЛА, стига да ги откриете. Най-накрая пред очите ви се разкрива най-големият от тях, водопад Горица, на който е кръстена и самата екопътека. Ето и малко повече за магията на тази местност.

7-те неизвестни водопада на РИЛА – пътека Горица, село Овчарци и Сапарева баня

Района на Рила е наситен с много прелести и определено сред тях са Седемте рилски езера. Но, повярвайте – това място по нищо не им отстъпва с красотата си, която ще разкрие пред взора ви! Началото си екопътека Горица води от самото село Овчарци. То се разполага на около 800 метра над морското равнище, като най-близките градове са магичните Дупница и Сапарева баня. В тях и около тях има много също, какво да се види и обиколи. Но, нима не е така във всяко едно кътче от красива България?Дължината на пътеката е около два километра, което с умерен ход се изминава за около половин до един час.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Как правилно да почистваме лицето: важни стъпки за здрава и красива кожа

Стига добре да ви упътят до началото на пътеката, пътя нагоре е ясен и лесен до водопада поне! Просто следвате течението на река Горица, която ще ви отведе до единствения по-голям водопада от седемте, а именно Горица или Овчарци. Ако сте върли пешеходци и обичате преходите в планината, не спирайте до водопадите – намерете пътеката , която ще ви отведе до връх Голям камък, от където можете да се спуснете обратно към селото. Ако искате, може да се върнете и по пътя обратно от водопада, но си струва усилието да достигнете върха. Оттам гледката към Величествена Рила е божествена!

7-те неизвестни водопада на РИЛА и началото на екопътека Горица

Първоначално трябва да достигнете до село Овчарци. Няма, как да сбъркате, къде е центъра на селото. От центъра поемате по стръмната улица, която ще ви отведе точно до края на селото, където за ориентир трябва да видите тепавицата. По продължението на пътеката има изградени няколко места за отдих, където можете да си починете.

Първо ще видите водопада Овчарци или Горица, който е най-ниско разположения в Рила, само на 900 метра надморска височина. Той е внушителен все пак със своите около 40 метра височина. Ако ви гложди, къде да отседнете? Можете да го направите в добре уреденият къмпинг „Верила“, който е на около три километра от Овчарци в самата Сапарева баня.

Има и вила наречена Водопада,

за която се отбива малко преди да стигнете до екопътеката. Въпрос на личен избор е отсядането, но да продължим с екопътека Горица. Освен големия и разкошен водопад, които ще ви освежи и вдъхнови, нагоре се отклонява малка пътечка.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Град Самоков - град, разположен в северните поли на Рила планина

Тя води до по-малки водни каскади и водопади, но е силно тясна, малка и трудно проходима. Пътеката на 7-те неизвестни водопада на РИЛА е изградена от плавни и ниски стъпала, които лесно се преодоляват – както казахме поне до водопад Горица. По самата пътека има и красиво дървено мостче, което минава над реката. Но този път спира в скалата. Пътя за върха се отклонява малко встрани.

Водопада се намира малко по-далеч, защото се намира в нещо като падинка – но все пак усещането да го видите, чуете и усетите е страхотно. Какво друго можете да посетите ли в района? Ами в самата Сапарева баня има един чуден гейзер – най-топлия в Европа! Освен това наблизо е манастира „Покров Богородичен“ – Ресиловски манастир. Не са далеч и споменатите вече Седем рилски езера, както и още един водопад Рилска Скакавица. 7-те неизвестни водопада на РИЛА са ви вече известни, поне най-големият от тях, другите трудно се откриват. Посетете ги!

Ето и видео за малко ориентир: https://www.youtube.com/watch?v=jyIT8b0wD9M