Град Самоков -информация и снимки

Местоположение: Град Самоков е разположен сред едноименното поле в северното подножие на Рила планина, на двата бряга на най-дългата река в България – Искър.
Градът се намира на 60 км югоизточно от София и на 12 км северозападно от популярния ски курорт Боровец.
Самоков е най-големият център за производство на картофи в България.

Самоков е красив планински град, в центъра на който можете да се полюбувате на огромен фонтан. Сградите и къщите тук са големи, предимно двуетажни, построени и завършени предимно от камък и дърво. Комбинацията от камък и дърво в сгради и жилищни сгради е популярна в населените райони на Рила планина. Всеки собственик се опитва да построи уникална къща или красива ограда, която да се различава от останалите.

История и забележителности: Градът е известен със своята история. В Самоков е основана изключителна художествена школа (иконопис). Творбите на повече от един значителен български иконописец са оставили своя великолепен отпечатък на много места в България.

Град Самоков е богат на културно-исторически забележителности. В града могат да се видят няколко красиви църкви, Моминският манастир, създаден през 1772 г., много паметници на загиналите руски войници през 1877-1878 г. и българските управители.
Историческият музей съхранява образци, свързани с типичната индустрия на града до 1908 г. – добив на желязо. В музея могат да се видят местни бродерии, платове и модели.

В покрайнините на град Самоков има изключително благоприятен климат. Тук се намират най-високите планини в България – Рила, гъсти иглолистни гори, горещи минерални извори и най-дългата река в България – Искър тече тук. В региона има няколко туристически планински курорта. Най-популярните от тях са ски курортите Боровец и Мальовица.

За любителите на пешеходни планински турове има много маркирани туристически маршрути, туристически центрове, зони за отдих.

Балнеологичният курорт Белчински бани се намира на 13 км от Самоков, а курортният град Долна баня е на 30 км, който също е богат на минерални извори.

Град Самоков -информация и снимки
Град Самоков -информация и снимки