Град Самоков -информация и снимки

Местоположение: Град Самоков е разположен сред едноименното поле в северното подножие на Рила планина, на двата бряга на най-дългата река в България – Искър.
Градът се намира на 60 км югоизточно от София и на 12 км северозападно от популярния ски курорт Боровец.
Самоков е най-големият център за производство на картофи в България.

Самоков е красив планински град, в центъра на който можете да се полюбувате на огромен фонтан. Сградите и къщите тук са големи, предимно двуетажни, построени и завършени предимно от камък и дърво. Комбинацията от камък и дърво в сгради и жилищни сгради е популярна в населените райони на Рила планина. Всеки собственик се опитва да построи уникална къща или красива ограда, която да се различава от останалите.

История и забележителности: Градът е известен със своята история. В Самоков е основана изключителна художествена школа (иконопис). Творбите на повече от един значителен български иконописец са оставили своя великолепен отпечатък на много места в България.

Град Самоков е богат на културно-исторически забележителности. В града могат да се видят няколко красиви църкви, Моминският манастир, създаден през 1772 г., много паметници на загиналите руски войници през 1877-1878 г. и българските управители.
Историческият музей съхранява образци, свързани с типичната индустрия на града до 1908 г. – добив на желязо. В музея могат да се видят местни бродерии, платове и модели.

В покрайнините на град Самоков има изключително благоприятен климат. Тук се намират най-високите планини в България – Рила, гъсти иглолистни гори, горещи минерални извори и най-дългата река в България – Искър тече тук. В региона има няколко туристически планински курорта. Най-популярните от тях са ски курортите Боровец и Мальовица.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Фестивал на народно творчество Пирин пее

За любителите на пешеходни планински турове има много маркирани туристически маршрути, туристически центрове, зони за отдих.

Балнеологичният курорт Белчински бани се намира на 13 км от Самоков, а курортният град Долна баня е на 30 км, който също е богат на минерални извори.

Град Самоков -информация и снимки
Град Самоков -информация и снимки