DCIM100GOPROGOPR0420.JPG

Кадри от София, България, на които можете да видите, че столицата ни е чиста, подредена, уникална…

Национален дворец на културата

Visit Sofia

За НДК
Национален дворец на културата е въведен в експлоатация на 1300-годишнината от датата на образуването на българската държава. Комплексът е проектиран и построен по инициатива на Людмила Живкова, съпруга на тогавашния лидер на България Тодор Живков. Сградата е проектирана от група, ръководена от архитект Александров. Ландшафтният дизайн, както се казва сега, е проектиран от групата на архитект Атанас Агура. Паркът е проектиран от Валентина Атанасова.

Този Народен дворец на културата и до днес остава най-големият конферентен център в Югоизточна Европа.

Общата площ на сградата е повече от 12 хектара. Голямата зала е предназначена за 3380 места. Има 15 зали с мултифункционално оборудване и 55 различни стаи с общ капацитет над 8000 души за срещи и брифинги. В допълнение, около един и половина хектара изложбена площ. Народният дворец на културата се намира в красив модерен парк с изглед към връх Витоша.

Осеметажната основна сграда има три подземни нива. Има цялото необходимо оборудване за провеждане на различни събития: изложби и шоу програми, конференции и концерти. Народният дворец на културата заслужено получи титлата за най-добър конгресен център за 2005 година.

Народният дворец на културата в София се превърна в постоянно място за провеждане на ежегодния FilmFest. Артистите обичат да се представят тук. Рекордът на двореца: Карерас и фон Караян, Кабале и Башмет, Кустурица и Бочели…

От 1986 г. тук се организира Новогодишен музикален фестивал. Основан е от Емил Чокиров. Фестивалът вече е известен с откриването на нови гласове – ярки таланти. Повече от 25 години се провежда Салонът на изкуствата, който беше украсен с изпълнения на Франко Васало и Стефано Секо, Дарина Такова и Андреа Бочели.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Биоразградими опаковки: Екологични решения за модерния свят

Тук през цялата година се провеждат различни изложби и панаири. От традиционните могат да се отбележат „Експо за отдих и спа” през февруари, през ноември – „Произведено в България” и „Панаир на книгата” през декември.

Тук можете да хапнете и да се забавлявате. Предлага кафенета и ресторанти, магазини и нощни клубове. Това е самият център на града, което означава, че непосредствената близост до музеи и различни атракции е гарантирана.