Старата постница - Църквата успение на Свети Иван Рилски - Рилски манастир

Църквата „Успение на Св. Иван Рилски”, известна още и като „Старата постница“, е най-отдалечената от манастирското ядро сграда – на около 3,5 км североизточно от Рилски манастир. Постницата е отдалечена на 30 минути път пеша в източна посока от комплексът-постница „Св.Лука“, до святото място води пътека, минаваща през живописна местност сред вековна букова гора.

Сигурно повечето от Вас сте минавали през скалите, намиращи се при гроба на Свети Иван Рилски и именно до тези скали се намира „Старата постница“. Мястото се нарича „Провиралката“.

Любопитно е да споменем, че имнено в близост се намира пещерата-жилище, в която през X век, в края на земния си път, пустинникът Св. Иван Рилски, прекарал в пост и молитва повече от седем години.

Провиралката пък е наименованието на втория изход, който поради тесния отвор носи това име.

Според поверие, който мине през тясната пролука е без грехове.

Ето и няколко думи за самият храм. Той представлява малка еднокорабна, едноапсидна постройка с притвор. Здравият ѝ градеж е от ломени камъни споени с хоросан, а покритието от каменни плочи. Църквата е изписана още през годината на изграждането ѝ (1820) от неизвестни майстори.

Именно на това място могат да се видят най-ранните за територията на Рилския манастир стенописи със сцени из живота на Светеца, между които и „Пренасяне на мощите“

Каменната стена до нея е превърната в място, където хората споделят и оставят своите желания, написани на малки късове хартия, те са с хиляди. Още едно поверие гласи, че искреното желание, оставено на мястото, някой ден ще се сбъдне. Комплексът с пещерата на Св. Иван Рилски е едно от най-силните сакрални места на България.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Величественият Рилски манастир

На метри се намира и Аязмото, където отново има скални части, в които са оставени милиони пожелания на листче хартия, написани от посетителите.

Старата постница – Църквата успение на Свети Иван Рилски – Рилски манастир
Старата постница – Църквата успение на Свети Иван Рилски – Рилски манастир
Старата постница – Църквата успение на Свети Иван Рилски – Рилски манастир