Пловдив - Паметник на Съединението

Град Пловдив – паметник на Съединението

Паметникът можете да видите, ако посетите град Пловдив на адрес бул. „6-ти Септември“ 144, 4000 Център.

Важно е да отбележим, че паметника е символ на град Пловдив.
Ще го откриете лесно: до Четвъртък пазара, преди Пешеходния мост на Марица или в началото на Главната.
На площада му се провеждат чествания на празника, възстановка на събитията – с оригинални дрехи и оръжия, фойерверки и музика. Там започват повечето велопоходи или маратони.
Постоянно има младежи, които упражняват уменията си със скейтборд. Веднага до него се намират сградите на Исторически и Археологически музей, което автоматично означава, че Ви препоръчваме да посетите.

Пловдив – Паметник на Съединението
Пловдив – Паметник на Съединението

Важно е да добавим още, че Паметник „Съединението на България 1885 г.” Съединението на Княжество България и Източна Румелия е значим исторически момент, който показва на самите българи, на съседните държави и на всички „велики сили”, че българският народ не само е заслужил свободата си, но има силите сам да направлява съдбата си и смело да чертае своя път.

Създаден е през 1985 г., в чест на 100-годишнината от Съединението на Източна Румелия и Княжество България през 1885 г.

Скулптор е Величко Минеков. Това събитие е едно от най-важните в историческото развитие на България. След Руско-Турската война за освобождението на България от турско робство, Берлинският мирен договор от 1878 разделя България на две независими части (държави). Северната половина на днешната територия била наречена Княжество България (под управлението на княз) със столица София, а Южната – Източна Румелия (под управлението на губернатор, първият от които именитият българин Алеко Богориди) със столица Пловдив.

Малцина от Вас знаят, че паметникът на Съединението изобразява Майката-Родина с лавровия венец на победата в ръце, крилете в полет символизират двете обединени части нa България. Всяка година на 6-и септември с тържествена церемония на площада пред паметника се отбелязва историческото събитие на Съединението като официален празник на България и празник на Пловдив.