СПОДЕЛИ

Още с появата на бебето домът започва да се пълни с плюшени играчки. И децата ги обичат – те са толкова мили, сладки и приятни… и имат нужда от толкова грижи, за да не задържат бактерии и прахоляци.

 1. Почистете повърхността, за да отстраните праха.

Можете да го направите с прахосмукачка, четка или влажна кърпа. Накрая разрешете „козината” с четка за коса (която не използвате за ресане). Ако използвате прахосмукачка, внимавайте да не засмучете някои малки елементи по играчката.

 1. Огледайте за разкъсвания.

Ако има такива, ги закърпете добре.

 1. Огледайте за петна.

Особено ако играчката е от любимите и детето ви я влачи със себе си навсякъде. Ако забележите петно, обработете го с препарат за петна (предварително го пробвайте на невидимо място, за да не увреди плата). Може да използвате и някой от следните домашни препарати: разбийте на пяна 3 с.л. течен сапун, ½ ч.л. амоняк и 1,5 ч.л. вода (или 1 с.л. течен сапун, ½ с.л. спирт, ½ ч.л. вода). Нанесете върху петното само от пяната. Избършете с влажна кърпа.

 1. Изперете.

Повечето играчки могат да се перат в пералня, но винаги проверявайте етикета, за да сте сигурни, че няма да повредите играчката. Ако не искате да рискувате, може да я изперете и на ръка. Използвайте само меки перилни препарати – прахът за пране на бебето ще свърши добра работа. Добре би било да сложите играчките в калъф за пране с цип. Пуснете най-щадящата програма и ниска скорост на центрофугата.

Ако перете на ръка, изцедете водата, като изстискате, без да усуквате. Може да пуснете играчката в пералнята само за центрофугиране, ако сметнете за нужно.

Внимание!

Не забравяйте да извадите предварително батериите.

Не перете в пералня стари или малки, крехки играчки.

Не слагайте в пералнята твърде големи плюшени животни.

Не перете в пералня играчки, пълни с топчета от пяна или пластмаса, с хартиени части, с пластмасови елементи, както и такива, които са натъпкани плътно с пълнеж.

 1. Извадете от пералнята и изчеткайте.

Така ще върнете красивия вид на „козината” на плюшените играчки.

 1. Сушете играчките на простора, по възможност на сянка.

Дори да отнеме няколко дни, не използвайте сушилня. В сушилнята могат да се свият или да развалят формата си.

 1. Изпирайте играчките, с които детето спи, поне два пъти месечно.

Почиствайте ги от прах по-често. Ако ги накапете с нещо, третирайте петното веднага.

 1. Ако играчката не може да се пере, използвайте следния метод за сухо почистване.

Достатъчно е да направите следното:

 • Сложете играчката в найлонова торба.
 • Сипете в торбата голямо количество сода бикарбонат (ако играчката е светла на цвят) или царевично брашно (за жълтеникав или бежов цвят). Содата бикарбонат ще отстрани и неприятните миризми.
 • Затворете плътно торбата и я разклатете добре, за да се посипе прахът равномерно по играчката.
 • Оставете да престои поне един час.
 • Извадете играчката и я изчеткайте внимателно. Ако прахът се отстранява трудно с четка за дрехи, използвайте прахосмукачка. Ако играчката е малка или има малки частици, сложете тънък чорап върху накрайника на тръбата, за да намалите силата на засмукването.