Начало От природата Синя млечка (цикория, бърдовка) – многостранното действие на билката

Синя млечка (цикория, бърдовка) – многостранното действие на билката

Синя млечка – за какво и как да я използваме?

4978
0
sinq-jluchka-cvetove

sinq-jluchka-cvetoveСиня млечка (цикория, бърдовка) – многостранното действие на билката

Синя млечка или Синя жлъчка, както я познават повечето билкари в България е билка с много ползи за човека. Малките синьо-лилави цветчета на билката са добре разпознаваеми и не могат да се сбъркат. Тя е известна още под имената бърдовка или цикория, което е и нейното латинско наименование. Самото растение много напомня на диво цвете или пришелец в полето от някоя китна градина.

То е тревисто, многогодишно и всяка година краси поляните из страната ни. Стъблото на билката е много характерно, защото е покрито с фини власинки. Високо е не повече от 30 сантиметра, но има и много случаи, когато достига до над метър, разперило се в красиво цъфнало храстче. Ето и малко повече за ползите от употребата на тази красива билка, която вирее щедро у нас.

Синя млечка – за какво и как да я използваме?

Мъхестото стебло на цикорията в приземната си част има широки разперени листа, които също са покрити с фини власинки. По стеблото нагоре листата са по-заострени, но все така изящно назъбени. Кошничките от цветове в краските на небето, няма как да не привлекат вниманието ви, сред полето. Билката връзва и плод, който има формата на яйце. Нейните корени са подобни на вретено и имат месеста основа. Млечката не случайно се нарича така, защото всичките й части пускат бял млечен сок (той не е отровен!).

Можете да си наберете тази вълшебна билка навсякъде в България, из поляни с трева, зад блоковете, по местата, където виреят сухи треви и въобще навсякъде, където сме свикнали да виждаме плевели. Точно поради тази причина билката се смята незаслужено за плевел. За лечебни цели, билкарите използват корените и стъблата на билката, не както мнозина си мислят красивите й сини цветове ( те са за маслен извлек).

Относно многобройните ползи на билката за човешкото здраве, тя действа за повишаване на апетита, благоприятства храносмилателната система, успокоява нервите, значително подобрява дейността на сърдечния мускул и изчиства по уникален начин черния дроб и жлъчката. Затова и едно от много й имена е именно синя жлъчка!

bubolechka-na-sinq-mlechkaСиня млечка – за какво можем да я прилагаме?

Действието на билката при редица състояние е много добро. В това число включваме добро храносмилане, повишен апетит, изчистване на камъни в жлъчката и подобряване на отделителните свойства на организма. Цикорията много помага и при жълтеница, хроничен запек, трудно храносмилане. Синя млечка в народната медицина и билкарството препоръчват при кашлица, диабет, възпаления на горните дихателни пътища, бодежи в сърдечната област, възпаления на пикочно-половата система, хемороиди и дори епилепсия. НО…

Синя млечка помага още при – гастрити и язви, нервни болести, болки в стомаха, за камъни в бъбреците или жлъчката. Болезнения месен цикъл при жените, също се облекчава значително, с употребата на билката. Освен вътрешно, цикорията се употребява и външно. Когато имате екземи, добре е да си правите бани с нея. Отворени рани и цирей зарастват по-лесно, като наложите лапи с отвара от билката. За рани, акне и изгорено – масления извлек на билката (цветовете) в зехтин е най-полезен!

Синя млечка или цикория – как да си приготвим отвара и…

Отварата от билката се прави лесно – поставят се две супени лъжици сушена билка в гореща вода. Сместа ври около 5 минути, след което се цеди и се оставя да изстине. Пие се за деня, като действа добре при стомашни проблеми от сорта на язви и гастрити. Подходяща напитка е и за сваляне на килограмите – бавно и плавно. Билката е безценна за диабетици, защото съдържа естествен инулин! Това помага за регулацията на кръвната захар. Продава се качествено кафе от цикория, което е идеално за диабетици и много напомня на „инка“ кафето в миналото. Смесването на синя млечка с канела действа още по-добре на диабетиците.

Когато искате да регулирате кръвното си налягане е добре да комбинирате отвара от синя млечка с женшен! Всички изредени комбинации до тук се предлагат в билковите аптеки. Въпреки това, ако имате сухата билка, направите си отвара от нея – винаги може да смесите, с каквото ви е необходимо, за да подобрите здравето си! Когато се борите с камъни в бъбреците – добре действа сока на синята млечка. В една чаша прясно мляко, добавяте супена лъжица сок от синя млечка и пиете. За проблеми с жлъчката си сварете отвара от сухи корени на билката, които се продават по аптеките.

bilka-sinq-mlechkaКомбинацията на червена боровинка и цикория…

идеално помага за проблеми с подутите и уморени крака – най-вече за разширените вени. Както за отслабване, така и за запек синята жлъчка се пие преди ядене (поне половин час), три пъти на ден. Масления извлек на билката се прави 1:10 сини цветчета и зехтин. Цветовете се киснат в зехтина. Сместа престоява на слънце (не пряко) около месец и половина в стъклен съд! Масления извлек се ползва, при хемороиди, рани, изгаряния и проблемна кожа на лицето или тялото.

Като цяло синя млечка съвсем не е плевел, а нещо което е силно полезно и има многостранно действие. Затова другия път, когато видите малките сини цветове в полето, наберете си  свежи за маслен извлек, а си изсушете стебла, корени и листа за отвара. Ако ли не заложете на билковите комбинации с цикория в аптеките.

Вижте малко повече за билколечението на камъни в жлъчката, в това видео: https://www.youtube.com/watch?v=G6ySpey5mgg