Начало Пътуване ЧИНКУЕ ТЕРЕ (Петте земи) – италианска магия и още…

ЧИНКУЕ ТЕРЕ (Петте земи) – италианска магия и още…

ЧИНКУЕ ТЕРЕ – искрящата красота на Лигурско море и петте селца накацали по скалите

2610
0
izgled-ot-cinque-terre

izgled-ot-cinque-terreЧИНКУЕ ТЕРЕ (Петте земи) – италианска магия и още…

ЧИНКУЕ ТЕРЕ или Петте земи в буквален превод – е приказно кътче земя от Рая, където времето и пространството си имат свой ритъм, свой цветове и сякаш наоколо цари вълшебство. Земята на Петте се намира в границите на чудно красива Италия. Вероятно, ако сте страстни пътешественици, сте посетили повечето ключови за Европа дестинации, като Рим, Париж, Милано, Лондон, Дъблин и други. Но… ЧИНКУЕ ТЕРЕ е нещо съвсем различно от космополитните Европейски столици. Вижте повече в това клипче : https://www.youtube.com/watch?v=D2rK0wSA8qs А, сега навярно ви се прииска да сте там, нали! Ето малко повече за земята на Петте…

ЧИНКУЕ ТЕРЕ – искрящата красота на Лигурско море и петте селца накацали по скалите

Земята на петте магични градчета – Монтеросо, Вернанца, Риомаджиоре, Корнилия и Манарола. Земята на надвисналите заплашително скали над Лигурско море. Земята на слънцето, на спокойствието и на безвремието. Виждали сте ЧИНКУЕ ТЕРЕ милиони пъти безспорно е. Дестинацията е много популярна, има хиляди картички със спиращи дъха пейзажи. Има оферти на туристически агенции, има фототапети отразяващи тази неземна красота. И все пак, каква крие земята на ПЕТТЕ? За вас! Красота, която можете да откриете само вие на място, стъпвайки по павираните тесните, малки и криволичещи улички. Красота, наслада, опиянение от всичко земно и неземно!

Района е доста пренаселен – факт. По скалите са накацали разноцветни къщи, като от приказките. По улиците няма място да се разминат две колелета, да не говорим за коли. Тук всичко е спряло – отдавна, преди време, стига да можеш да го усетиш и да му се насладиш. До  ЧИНКУЕ ТЕРЕ най-удобния и бърз достъп е с местните влакове, защото с кола си е цяла лудница, а и колата стига до някъде… Слизайки от влака на гарата в Монтеросо или Риомаджиоре – дъхът ви ще секне, морския бриз ще ви погали по страните, а слънцето радостно ще ви целуне. Странната подредба на всичко в земята на Петте си има своя ред и порядък. Струва ти се сякаш едната къща е кацнала над другата и всяка е по-пъстра и вълшебна от предишната.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Местенца на велики художници, които ще ви грабнат посещавайки ги!

pette-zemi-na-italiq-cinque-terreЧИНКУЕ ТЕРЕ – тук ревът на моторите и шума на автомобилите са мит!

В земята на ПЕТТЕ, която всъщност е един голям исторически, архитектурен и човешки резерват – колите нямат достъп до вътрешността на селцата. Тук трябва да разчитате единствено на краката си или на алтернативен транспорт, като колелото, ако можете да изкачвате с него стръмните склонове и калдъръми. Цветовете на дъгата, така местните описват живописната гледка, която разкриват къщите им пред вас. Съвършенството на това Лигурско крайбрежие не се разваля от абсолютно нищо и душата ви ще ликува, докато сетивата ви ще се малко замаяни. Може с години да обикаляте тук нагоре-надолу и няма да ви омръзне. Няма да загубите това чувство за красота и за спокойствие.

Козите пътеки ви отвеждат ту до едно от петте селца, ту до прелестния морски бряг и рибарските лодки. Сякаш сте в лабиринт от Рая. Ако досега не сте ходили в ЧИНКУЕ ТЕРЕ – много сте пропуснали! За начинаещи в местността и обиколката й, нека дадем бърз достъп от Милано да речем. Нужно е да намерите само гарата, да се метнете на един влак до Ла Специя и оттам до земята на Петте. Влакове свързват и петте селца или градчета, както ги наречете. Но не залагайте на тях, разчитайте на краката си, за да усетите всичко тук. Да видите, да пипнете, да се насладите… За целта има чудна пътека свързваща петте селища. Тя е изградена през 60-те години на миналия век, когато достъпът до тази красота е бил възможен само по море или пеша през планинските склонове.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  🇧🇬 Да обикнем България - Белоградчишките скали Let's fall in love with Bulgaria - Belogradchik rocks

Пътеката е дълга около 12 километра и можете спокойно да я преминете за ден, без да бързате. Тя започва от началото на резервата и стига до самият му край, където едва ли ще ви се иска да се връщате обратно в „действителността“.

krasotata-na-cinque-terre-italiqЧИНКУЕ ТЕРЕ – какво да видим?

Започвате обиколката си през времето и пространството от Риомаджиоре. Разбира се, като първо селце, Риомаджиоре е осияно от слънчевите лъчи с малки магазинчета,  приказни места за похапване, места пълни с магични сувенири. Но… Не бързайте, има още много какво да видите. Всичко едва сега започва! Поемате по „Пътеката на Любовта“ до следващото от петте села – Манарола. Тук ще се движите в самата надвиснала над морето скала, която е изкопана в далечната 1928-ма година за целите на железницата. Легендата гласи, че ако сложите катинарче тук, ще заключите любовта си завинаги!

В Манарола отново има красиви и пъстри къщи, но Барът на любовта е вашата основна цел. Той стой на ръба на скалата, а под него безбрежно синее Лигурско море. Гледката тук ще ви хипнотизира. Ако сте си починали, следва да поемете към следващото от петте селца в ЧИНКУЕ ТЕРЕ – Корнилия. То е кацнало на високите скали над вас и за около три километра по пътеката ще го достигнете. Стигайки тук е добре да заредите силите си, защото това е само половината път. Има приказни места за хапване, с гледка към морето разбира се. Следва Вернанца, където имате възможността да слезете долу, до морето, до лодките и да се насладите на безкрайния пейзаж.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Великденско настроение в Благоевград - един от най-младите градове на България

По пътя към Вернанца ще изминете и най-високата точка от пътеката, като започнете полека да се изкачвате все по-нагоре в скалите. Последната ви дестинация в ЧИНКУЕ ТЕРЕ е Монтеросо ал маре. Там ще ви зове чуден плаж със ситен пясък, топла морска вода и вероятно коктейл за отмора. Ще минете през приказни зелени тунели, безкрайни лозя, лимонови горички и няма как да не забележите фигурата на Атлас в скалите, държащ света на плещите си. Това е то земята на ПЕТТЕ, земята на слънцето и безвремието. Стегнахте ли багажа? Да ни изпратите снимки!