Екзотичните плодове, без които здравословното хранене не може

Екзотичните плодове, без които здравословното хранене не може

 Екзотичните плодове, без които здравословното хранене не може Екзотичните плодове са една доста голяма група от здравословните храни за всекидневна употреба. Те, обаче в по-голямата си част са трудни за намиране или непосилно скъпи, освен това са и доста неизвестни на голяма част от българите. По принцип навика да ядем портокали и мандарини само по Коледа, придаваме и на децата си. Определено наблягането в менюто на сезонните плодове е най-доброто решение, но като цяло не бива да се лишаваме от полезната екзотика на тропиците. Така, че позволявайте си поне веднъж или два пъти в седмицата екзотични плодове, като киви, ананас, папая, манго, цитруси и други.

  Ето и няколко сред екзотичните плодове, без които съвременното общество не може, за разлика от нас в България!

 

  Екзотичните плодове, без които здравословното хранене не можеСтранно розовото Личи – това малко екзотично плодче е с леко розова обвивка. Когато го обелите вътрешността му е бяла, като сняг, а ядката му е доста голяма и тъмно кафява. Китайците изключително много се прекланят пред силата на плодчето и го консумират с удоволствие в салати и като десерт. Личи е богато на калций, калий, витамин С, магнезий и за един здравословен режим на хранене е задължително. Много добре действа на функциите на черния дроб, на метаболизма и храносмилането и съдържа минимално количество калории. Фибрите в плода го правят подходяща храна за диабетици и хора страдащи от анемия. Личи е изключително ароматно и затова се използва широко в направата на десерти.

  Екзотичните плодове, без които здравословното хранене не може

Златна Перуанска ябълка – от екзотичните плодове, този трудно ще намерите у нас. Той има формата на сърце и е зелен. Когато узрее придобива кафеникава окраска, а кремавата му сърцевина е тази, която се яде. Внимавайте, обаче да не хапнете някое от семената, защото са отровни и предизвикват парализа. Вкусът на екзотичния плод е смесица между ананас, манго и банан. Може би в най-скоро време опитите на учените да ни представят вкусния плод, без отровните му семена ще са успешни.

 

 

 

 

 

 

  Екзотичните плодове, без които здравословното хранене не можеАроматната Гуава – сред екзотичните плодове този води класациите по съдържание на антиоксиданти, минерали, витамини и фибри. Затова е и на първо място сред супер храните за здраве. В него почти няма калории и мазнини, а вкусът му е неустоим. Сока от гуава действа противовъзпалително и регулира храносмилането. Много добре е плода да се приема, като превенция срещу диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак. Богат на витамин А, гуавата е мощен стимулатор на доброто зрение и здравата, свежа кожа. Принципно плода е със зелена кора и розова месеста част, която се яде. Можете успешно да го откриете и у нас, но не навсякъде!

Екзотичните плодове, без които здравословното хранене не може Звезден плод – плод, като този е екзотичен не само по природа, но и по вид. Той има формата на ярко жълта звезда, която като узрее става кафява по върховете. Вкусът му макар и не много приятен, а по скоро стипчив не трябва да ви отказва да го хапвате. Плода е пълен с витамин С, фибри, антиоксиданти, витамини и минерали. Успешно имплантиран в здравословния ви хранителен режим, ще ви предпази от сърдечно-съдови болести, храносмилателни проблеми, висок холестерол и вредни вещества в организма. Този екзотичен плод трябва да се хапва умерено обаче!

 

 

 

Екзотичните плодове, без които здравословното хранене не може  Маракуя – екзотичните плодове, като маракуята са много сочни и сладки. Тя може би затова е позната и под името страстен плод. Цвета и може да бъде ярко жълт или тъмно лилав според сорта. Плода се реже на две и се яде вътрешността му. За да си изберете узрял страстен плод, търсете такъв с леко набраздена кора. Маракуята е още една супер храна за здравословното ви хранене и предпазва от редица заболявания. В семената й има много целулоза, която спомага доброто храносмилане, така че може да не ги отделяте за направата на шейк. Общо взето и този екзотичен плод е пълен с витамини, антиоксиданти, фибри и минерали, така че не е за изпускане!