СПОДЕЛИ
Най-добрите супер храни за здравословен начин на живот

Най-добрите супер храни за здравословен начин на живот

 Най-добрите супер храни за здравословен начин на живот Най-добрите супер храни за нашето здраве са всички храни, които са естествени и натурални. Но на фона на това твърдение се появява и факта, че едни храни в по-голяма степен носят ползи за организма от други. Освен това до преди 20 години у нас нямаше достъп до по-голямата екзотика на чуждестранните плодове, както е в момента. Така на фона на типично българските плодове и зеленчуци се появиха много вносни с ползи непознати за нас. Под понятието супер храна се има предвид, храна която е пълна с витамини, минерали, фибри, антиоксиданти и въобще вещества полезни за здравето ни. Така киселото мляко е супер храна, стига да е натурално и качествено. В тази статия ще се спрем по-скоро на супер храните с попрехвален характер в последно време. Те разбира се са много полезни, но има и много други, като тях!

Най-добрите супер храни за добро здраве

 Най-добрите супер храни за здравословен начин на живот Боровинки – боровинките днес са доказана супер храна не само на Запад, но и у нас. Може да ги намерите абсолютно навсякъде, като цената им е по-скоро висока на фона на останалите плодове. Но те все пак са източник на неограничени дози антиоксиданти и мнозина специалисти твърдят, че именно малките сини плодчета подобряват паметта. За манията на хората в Америка по боровинките знаем отдавна, но тя донякъде се пренесе и в България. В Америка боровинките са навсякъде, в киселото мляко, сладоледа, соковете. Не тези боровинки са супер плода, а натуралните пресни и свежи такива. Така, че не си  правете илюзия, че ако хапнете кисело мляко с боровинки от магазина вече сте супер здрави! Хапвайте единствено свежия плод, за да има полза от това.

  Най-добрите супер храни за здравословен начин на животАгава – агавата е прословуто мексиканско растение, от което се прави местната ракия Текила. То донякъде много прилича на алоето, но не е същото. Сока от агава има много нисък гликемичен индекс. Тоест той не повишава нивата на захар в кръвта ни драстично, както всяка сладка напитка. На фона на това вкусът му е направо захарен и това го прави адски добър и полезен подсладител. Въпреки силно полезните му качества, аналозите на сока у нас са със съмнителен характер и състав, така че не са препоръчителни. Най-добрият вариант си остава свежия сок от самото растение, но трудно ще го намерим в България!

 

Най-добрите супер храни за здравословен начин на живот Ечемик – сред най-добрите супер храни се нарежда и традиционната зърнена култура у нас – ечемикът. И едва ли едно време нашите баби не са знаели, колко е полезен за здравето, тъй като активно са го консумирали на варено жито! Като зърнена култура ечемика е изключително богат на фибри, влакнини и магнезий. Благодарение на приема му полезните бактерии в стомашно-чревния тракт са доста повече. За съжаление не поставяйте под общ знаменател хапването на преработен ечемичен хляб и това на натуралните сварени зрънца. И все пак, ако го вклините в здравословния си режим няма да сгрешите, ечемика не хляба J.

 

   Най-добрите супер храни за здравословен начин на животАкай Бери – досущ като боровинката на вид, с малко по стипцов вкус и доста по-различен по състав – акай бери е чудото на 21 век. Сред най-добрите супер храни, тази ни пази от сърдечно-съдови заболявания, рак, затлъстяване и редица други болести. Научно, чудотворната сила на супер плода, не е доказана и е спорна за момента. Ако го сравним чисто визуално с дивите боровинки, които растат у нас, то двата плода са направо еднакви, но не знаем, как стоят нещата със състава!

 

 

  Най-добрите супер храни за здравословен начин на животАспержи – най-добрите супер храни, като аспержите доскоро у нас бяха мит. Днес всяко реномирано заведение за хранене ги предлага, като специалитет, но вкусът им не е толкова уникален, както ползите им. Да зеленчуците със странна издължена форма на зелен клас са супер храна предпазваща ни от сърдечни проблеми, костни и редица други, но все пак и другите зеленчуци са много полезни за хапване.

 

 

 

  Най-добрите супер храни за здравословен начин на животБадеми – бадемите са едни от най-полезните ядки. Трябва да се хапват сурови и ни предпазват от висок холестерол, висока кръвна захар и проблеми със здравето въобще. Не се доверявайте прекалено, обаче на маслото и млякото от бадеми, защото то няма свойствата на натуралната ядка! Така, че заложете на нея за доброто си здраве най-вече.

 

 

 

 

 

  Най-добрите супер храни за здравословен начин на животАвокадо – е нямаше, как да не включим авокадото сред най-добрите супер храни днес. Да то е уникално по състав с мастните си полезни съставки, но с приема му е добре да се внимава. Все пак всичко прекалено е лошо, така че хапвайте авокадо на салата, на дресинги и както ви харесва, но не прекалявайте!

  Това бяха най-добрите супер храни на съвремието според масата хора. Но запомнете всяка натурална храна е супер храна, стига да хапваме разнообразно и балансирано здравословно меню!