Любопитно е да отбележим, че по традиция празникът се чества на 10 февруари. Тази година, тъй като той се пада в събота и съвпада със задушница, се чества един ден по-рано, а именно в петък.

Светия Синод на Българската православна църква реши празникът да се чества в петък – 9 февруари. Това съобщи архиерейският наместник отец Борис.

По традиция всяка година, сутринта се отслужва празнична литургия, като честването чевстването започва с водосвет за здраве.

Народът почита Св. Харалампий, като му отрежда роля на целител и пазител на здравето. Той е смятан за покровител на меда и пчеларите.

В българския народен календар днешният ден се нарича още Хараланбей, араланбей, Хараламповден, Чуминден.

Още любопитни подробности за Свети Харалампий и днешният празничен ден:
Светецът се почита като господар на всички болести и най-вече на чумата. Празникът в негова чест е известен и като „Чумин ден”, както посочихме малко по-горе, изреждайки всички наименования на днешния ден.

Според народното вярване чумата се е родила на зимния Атанасовден и започнала да мори хората по земята, докато св. Харалампий не успял да я залови и окове в девет вериги.

Любопитно е да споменем, че този ден не се работи, за да не се разсърди светецът и да освободи болестта.

Призори всяка домакиня изпича обреден хляб „колак” и три малки кравайчета и заедно с паничка мед ги носи в черквата да бъдат осветени.

В къщи намазват обредните хлябове с меда, прекадяват ги, разчупват ги на късове и разнасят на три къщи за здраве на „леля” (чумата). Едно от медените кравайчета хвърлят на покрива на къщата за чумата, второто дават на домашните животни, а третото изяждат децата.

С осветения мед мажат челата на децата, за да не боледуват. От него запазват за лек през цялата година.

Предлагаме снимки от освещаването на меда, направени в Благоевград (църквата „Въведение Богородично)…
Снимките са предоставени от информационна агенция Благоевград ЕУ

Свети Харалампий - закрилник на меда и пчеларите