Крепост Хисарлъка Кюстендил

Днес, уважаеми читатели на SharenaCherga.com сме Ви подготвили любопитна информация за крепост Хисарлъка, както и няколко снимки от самата крепост, които вярваме, че ще Ви харесат.

Крепостта представлява прекрасно раставриран,поддържан и просторен комплекс, който е заобиколен от прекрасна Природа, високи дръвчета, полъх на прохлада, особено в летните горещи дни.


История и природа са съчетани в много хубава симбиоза.

Самата Хисарлъка е разположен на хълм със същото име в южната част на 2 км от град Кюстендил. Тя е построена в края на IV – началото на V-ти век, когато градът е бил известен със Славянското си име Велбъжд. Обявена за архитектурен паметник на културата с национално значение. Хисарлъка е съчетание от история, красив пейзаж и място за почивка. От високите части се открива панорама към град Кюстендил. Смело бихме заявили, че е доста подходящо място и за семейства с малки деца. В близост до крепостта има и малка зоологическа градина, както и обособени места с детски и спортни площадки. Също така за удобство има няколко хотела и ресторанти.

Не знаем, дали ще ни повярвате, или не, но тази крепост е една от най-красивите на територията на Югозападна България.

Ако търсите туристическо приключение, при това еднодневно, то Кюстендил, и по-точно крепостта Хисарлъка е чудесно решение за Вас.

Много близо се намира до София, което означава, че ще можете да отделите повече време за да се насладите на забележителностите на древния град Пауталия, каквото е и старинното име на днешен Кюстендил.

Важно е да добавим още, че Лесопарк „Хисарлъка” заема площ от 1300 дка и се свързва града посредством 3 асфалтирани пътя и много алеи. От високите части се открива прекрасна панорама към града, Кюстендилската котловина и оградните й планини. Лесопаркът е посещаван туристически обект и изходен пункт за различни маршрути в Осогово.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  9 Карибски перли, които да посетите
Крепост Хисарлъка Кюстендил

Снимки: Dzhunev Photography за www.Kustendil.net

Крепост Хисарлъка Кюстендил
Крепост Хисарлъка Кюстендил
Крепост Хисарлъка Кюстендил