СПОДЕЛИ

Всеки пазарен продукт носи своите собствени характеристики и матраците не са изключение. Когато избираме матрак, трябва да се съобразим с неговите характеристики, за да сме сигурни, че сме направили правилния избор. Когато оставим на страна фактори като еднолицев или двулицев да бъде матракът, от какво да е изработен, с какво ядро да бъде и т.н., остава една от най-важните характеристики – размерът и формата.

За да бъдете сигурни, че новият ви матрак ще пасне идеално на спалнята ви, то трябва да съобразите размерите и те да са правилните. Затова и всеки един търговец или онлайн магазин указва в какви размери се предлагат матраците. В случай, че не знаете какъв точно размер ви трябва, най-лесното е да измерите стария си матрак или да измерите вътрешните размери на леглото, т.е. там където трябва да легне матракът.

Имайте предвид, че всеки производител на матраци, предлага широка гама от размери, за да задоволи потребностите на потребителите, но в някои случаи е необходимо да се поръча матрак, просто защото леглото е с нестандартни размери. Обикновено към стандартните размер за матраци спадат тези с дължина от 190 и 200 сантиметра и ширина от 72 сантиметра до 200 сантиметра. Най-популярните размери са 82х190 сантиметра за единично легло и 160х200 сантиметра за спалня.

Все пак проверете матрак с какви размери ви е нужен и след това разгледайте предложенията в онлайн магазините. В случай, че смятате, че ви е необходим матрак с нестандартен размер – не се тревожете. Всички производители се съобразяват с нуждите на клиентите и предлагат не само матраци, но и дори топ матраци, подматрачни рамки и всичко друго необходимо в нестандартни размери.

След като сте установили, че имате нужда от матрак с нестандартен размер, логично е да си зададете въпроса колко би ви струвало това „нестандартно“ удоволствие и дали ще платите повече за него. За щастие, това няма да ви струва толкова скъпо, колкото предполагате и всъщност цената ще е повече от поносима. Все пак имайте предвид, че всеки производител определя по различен начин ценообразуването при изработка на матрак с нестандартен размер. Някои производители директно ползват цената за следващия близък по размер матрак и така ако например ви трябва матрак с размери 150х190 сантиметра, вие ще платите не повече от сумата за матрак със стандартен размер от 160х200 сантиметра. Но това правило не важи за всички производители, както и за останали продукти като подматрачни рамки и топ матраци. Хубавото е, че производителите, които пускат продуктите си с отстъпка, позволяват в повечето случаи клиентите да се възползват от същите отстъпки дори и за нестандартни като размер и форма матраци.

При някои модели матраци, когато е необходима изработка в нестандартен размер, има и друга практика за изчисляване на цената. Тя се формира на база квадратен метър и съответно се изчислява според размерите на желания матрак. Така например се изчисляват цените на всички модели матраци, които са по-големи от най-големия стандартен размер и съответно не може да се приложи първото правило за изчисляване цената. Все пак имайте предвид, че всеки производител има свои условия и срокове за изработка на нестандартни модели матраци и затова е добре да се поинтересувате преди да поръчате.