СПОДЕЛИ

Днес в Шарена Черга Ви представяме 5 страхотни водоема в България, където си струва да отдъхнете

Слънце, пясък и море… пълна идилия. Но, ако ви е омръзнало да плажувате по претъпканите курорти на Черноморието, предлагаме ви пет страхотни места в България, където си заслужава да отдъхнете. И ви уверяваме, че там няма нужда да се блъскате, за да си намерите място.

Язовир Кърджали

Сред прохладата на горите на Родопите можете да се докоснете до красива природа, спокойна атмосфера и отлични почивни бази. Язовир Кърджали се слави като един от най-живописните водоеми, а спокойствието, на което можете да се насладите там определено си заслужава пътуването.

Почивната база е много добре уредена, а спортовете, които можете да практувате в района са многобройни–гребане, каране на джет, разходка с бъги, водни ски и други. Не пропускайте и възможностите за риболов. Тук ще се радвате на отличен улов и ще може да опитате чудесни местни ястия.

Езерото Клептуза

А какво ще кажете за една СПА — ваканция? И то в СПА — столицата на България–Велинград. Край живописния курорт се намира и още по-красивото езеро Клептуза. Най-големия карстов извор в района, то очарова с красива природа–естествения парк, който го обгражда от едната страна и две красиви по-малки езера, които се вливат в него. Тук може да се разходите с водно колело, да изпиете чаша бяло вино, или да опитате някой от местните специалитети. А близостта на Клептуза до многобройните СПА — комплекси ще ви даде възможност да се насладите и на релаксиращите ползи от минералните води в района.

Езерото Синовище

Още едно езеро, което се намира само на 1,5 километра от село Деветаки в Деветашкото плато. Синовище е отличен избор, ако искате да съчетаете разходка сред природата и риболов. Тук може да ловите щуки и сомове, но все пак районът се води и място на защитени насекоми. Единственото местообитание на чернокраката голямокрилка е именно това езеро.

Язовир Копринка

Още едно страхотно място за риболов, при това далеч от шумните тълпи. И с достатъчно равен и широк бряг, който да ви позволи да се наслаждавате на слънчевите бани, докато половинката ви лови риба.

Или обратното.

Районът е известен не само с красивите си брегове и голямото разнообразие от риби, но също така и с историческите си забележителности. Тук не само ще можете да се похвалите с богат улов от шаран, бяла риба, щука, костур, а също и сом, каракуда, бабушка и други.

Язовир Копринка предлага и още няколко атракции, които няма да видите другаде–при ясно време във водите му се вижда потопения на дъното древен град Севтополис, а недалеч от него е Долината на тракийските царе. В района се намират някои от най-популярните гробници на тракийски владетели. Освен това в Казанлък ежегодно се провежда и традиционния празник на розата в края на месец Май и началото на Юни, празника се посещава от стотици хиляди туристи от цял свят. Няма да ви липсват и отлични условия за отдих и почивка–в почивен „Комплекс Лазур“ разположен буквално на брега на язовира, ще откриете всичко необходимо за един комфортен престой, вкусна кухня и любезен персонал, готов да откликне на всяко ваше желание.

Езерото „Вая”

И все пак, ако морето ви липсва, а претъпканите плажове ви отблъскват, може да посетите езерото „Вая”. Бургаският водоем е най-голямото езеро в България, като тук може да половите шарани, да къмпингувате сред природата и да наблюдавате над 250 вида птици. А зелените ливади го правят още по-прекрасно място за отдих и почивка, при това близо до морето и далеч от шумните тълпи на плажа.