cigulka-muzikalen-instrument

Музикални инструменти с мистичен характер

   Музикални инструменти има много. Те се делят по групи, по начин за свирене, по издаден звук и ред други параметри. Разбира се професионалистите най-добре ги разпознават, но ни се прииска все пак да ви запознаем с едни по-мистични музикални инструменти. Те са добре познати, но носят едно по-различно усещане и наситеност на смисловото си значение. Те са екзотични и едновременно практични.

  Все пак човека от самата зора на своето развитие е заобиколен от средства за творене на музика. Именно тогава са се появили едни от първите мистични инструменти наситени с мистичен смисъл, поради своето практическо предназначение. Именно тях ще ви представим, за да ги видите по един по-особен начин.

Музикални инструменти наситени с мистиката на вековете

 Музикални инструменти с мистичен характер Започваме пътешествието си от един добре познат и известен класически инструмент. Това е виолата. Тя днес е основен инструмент за изпълнение на неописуемо красиви по багри и дълбочина класически произведения. Смята се, че началото за виолата, като инструмент се поставя в рамките на Стария завет още и после в типичния и автентичен за Щатите фолклор. Мистиката на виолата се свързва с връзката и с дявола. Именно тя е сочена за основен инструмент, чрез който човека общува с лукавия. Затова и чудно нежният и глас е така омаен и проникновен.

 

  Музикални инструменти с мистичен характерЗа гонгът пък историята е толкова отдавнашна, че направо се простира до 3500 години назад преди самата поява на Християнската вяра. По своята същност гонгът е ударен инструмент от групата на перкусионните. Той е силно характерен за Китай, където се и появява, но се използва активно и на континента Африка.  Звукът от удара на гонга е силен, но дълбок същевременно. С дървена пръчка се удря масивен меден или бронзов диск. Предназначението на този мистичен инструмент е предимно в свещени ритуали, за започването на молитви и церемонии.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  5 Български обичая запазили се и до днес

  Будистите и тяхната дълбоко мистична религия използва гонгът, като средство за свързване с божествената същност на човека. Сред музикални инструменти с мистичен характер, този в Китай е бил използван и като средство за комуникация. Това е било предимно за известяване на кораби при мъгла.

 Музикални инструменти с мистичен характер Освен силно религиозно музикално средство, гонгът е смятан за носител на късмет, здраве и щастие. Докоснат той има магически сили, а правещият го вгражда част от душата си в него. Барабаните са още един ударен инструмент. Те са добре познати и използвани днес, но използването им е от векове всъщност. Барабани има и при индианците, и при европейските племена, и при бушмените, общо взето във всяка една култура по света. Те са били предназначени за мистиката на ритуали, жертвоприношения, войни, танци на различни племена и за комуникиране дори. Именно в най-силно населения и до днес с племена континент, Африка барабаните са един вид своеобразен език за общуване от разстояние.

 Музикални инструменти с мистичен характер Сега ще се спрем на китарата, но по скоро на нейният предшественик – тамбура. Той отново е струнен и дървен инструмент. Възниква преди векове в границите на славната Месопотамска култура и други части на континента Азия. Мистиката на китарата сред музикални инструменти с мистичен характер се крие в двойственото и начало. Тя съвместява в себе си и добро и зло начало, като се използва предимно за ритуали с успокояващо и трансиращо влияние върху лекувания. През тъмните векове в Европа е била инструмент на трубадури, а за африканските племена и в Древния Изток за лечение. По света има хиляди разновидности на този струнен инструмент, който днес се използва не по-малко от преди.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  ТОП 10 неща, които трябва да има в дамската раница

 Музикални инструменти с мистичен характер Окарината е още един магичен музикален инструмент. Тя е прастара по своята поява, като се смята че се е появила преди около над десет хиляди години, преди новата ера. Използвана е преди всичко от древните култури в Южна и Централна Америка. Ритуалното и предназначение е несъмнено, като този духов по своя характер инструмент е бил извайван в разнообразни форми. Така е бил обработван, като разнообразни животни, хора, божества и дори чудовища.

  Всъщност хармониката и окарината си приличат доста по метода за свирене, чрез духане. Преди окарината, като част от музикални инструменти е била правена от глина или кости на животни. После, обаче започва да се прави от дърво, камък, метал и дори пластмаса.

  Като цяло мистиката и музиката са взаимосвързани. Музикални инструменти появили се във времето и вековете са се появили по редица мистични причини. Те са обслужвали преди всичко ритуали, за да се превърнат днес в просто инструменти, свирещи различен стил музика. Надяваме се, че ви беше полезно и интересно smiley.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here