curkva-w-bulgaria

България и едни от най-живописните и манастири

  България и едни от най-живописните и манастири България е сред най-красивите държави в света. Независимо, колко природни дадености има, колко много забележителности и колко дълга и повратна е историята ни, то България е красива в сърцата и душите ни. Очите ни я виждат по един различен начин. Като страна на разнообразието, страна на хаоса, но в никакъв случай мащеха на народа. Страната ни е изключително цветна палитра от хора, ситуации, случки и дадености. Днес погледа ни се спря над едни от най-живописните манастири в страната ни. Те са толкова разнообразни и цветни, като самия ни народ и векове наред, дори са били духовни средища. Българския народ е ревностен пазител на вярата си и като такъв цени светите си обители. Ето и обещаните живописни манастири у нас:

България и живописните и манастири

  Бесарбовски манастир – този уникален манастир е датиран от 13 век. Намира се по поречието на река Русенски Лом и е единствения скален манастир, който е действащ у нас. Около самият манастир, пътят за който се вие сред стръмни скали и стъпала издълбани в скалите, има издълбани монашески килии. Като, че ли това духовно място е точно на мястото си, защото ти се струва, че тук може да докоснеш с длан самото небе. Гледката, която се разкрива пред очите ви, към равното живописно поле е просто неописуема, затова трябва задължително да се види.

  България и едни от най-живописните и манастири Манастира край Самоков – Метоха на този изключително красив манастир е построен в далечната 1772 година. Тук, като че ли винаги е тихо и спокойно, сякаш си в божията Райска градина. Недалеч от мястото, където се разполага манастира, се намира известния ни курорт Боровец, но глъчката там определено я няма тук. Стенописите на този манастир са изключително автентични, неговия иконостас е невероятно красив, а дърворезбите му са позлатени. На това място може и да пренощувате, а местните смирени сестри ще ви разкажат за чудесата на това свято място в красива България.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Кои са най-умните породи кучета?

   Манастира „Света Петка“ – легендата за построяването на манастира гласи, че от тук са преминали мощите на Света Петка Българска. Именно затова още през 13 век тук се издига манастир за чудо и приказ, да служи на вярващите в района. Самият манастир се намира в град Банкя и днес е загубил част от старинния си чар, защото е реставриран. Но все пак мястото е толкова живописно и различно, че просто не бива да бъде пропускано.

  Манастира в Герман – този прастар манастир в България е основан още през 10 век. Историята му е доста повратна, защото е разрушаван на цели три пъти от Османците. Въпреки тези многократни набези, манастира днес е запазил автентичния си облик от 1885 година. Ще го познаете отдалеч, защото има три прекрасни секвои, засадени в двора му. Историята гласи, че именно цар Фердинанд и по-късно синът му Борис са обичали да идват на лов в околността. Така те лично са засадили прекрасните дървета в двора на манастира. В манастира често идват и монаси от Атон, защото той е подчинен на манастира в Света гора.

 България и едни от най-живописните и манастири Манастира „Свети Свети Кирик и Юлита“ – този манастир край Асеновград определено е интересно кътче земя. Той през годините освен манастир е бил и лудница, и концлагер, като доста пъти е подпалван и изграждан от нищото. До скоро за него се водиха битки, защото не функционираше, като манастир, а като ресторант. Самото му изграждане се корени още в Средновековието и стенописите му са датирани още от 19 век, но имат нужда от реставрация. Този манастир е просто уникалното кътче родна земя, с повратна и дори странна история.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  ТОП МЕСТА В БЪЛГАРИЯ, КОИТО ОСТАВАТ БЕЗ ДЪХ ВСЕКИ, КОЙТО ГИ ПОСЕТИ!

  Къпиновски манастир – навярно това кътче от България ви е добре познато. То се гуши някак срамежливо сред зелените дебри на Еленския балкан. Неговата архитектура е своеобразен шедьовър. Построен е още през 13 век, като днес мястото му на духовен център, леко се поизмества от туристическата му популярност. Към манастира има обособена хотелска част, в която може да се отседне и то доста луксозно. Историята сочи манастира, като убежище в миналото на легендарни борци за свободата на България, като Левски.

  България и едни от най-живописните и манастириМанастира „Света Троица“ – манастира се разполага в Етрополския балкан. В близост до него се разполага красивия водопад Варовитец и мястото е уникално кътче за отмора и усамотение сред природата. 1158 година е годината, в която манастира е основан, но като цяло своя възход той претърпява едва през 16 век, когато е център на книжовността.

  България е чудна страна, в нея има всичко и за всеки. Тези манастири са разнообразни и се побират в човешката ни длан, като мъниста на християнска броеница. Да ги посетите е един вид обогатяване, защото самите места са енергийни центрове, където да се заредите и да размислите.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here