mosta-newestino-reka-struma

Невестино и 550 годишният му мост над Струма

  Невестино и 550 годишният му мост над СтрумаНевестино е село в Кюстендилския край. То е малко популярна туристическа дестинация, защото предлага единствено тишина, красота, топли и отрудени хора, както и един уникален мост. Именно този мост и историята му ни впечатли, за да ви разкажем за селото. Самият мост се разпростира над река Струма и се смята, че е над 550 годишен.

  Тук да си направиш пикник, край спокойно течащата река и сред обилната зеленина наоколо с изглед към величествена Рила е просто перфектната почивка. Интересни са легендите, чийто основи дават и името на моста „Невестин“. Турското му име е  „Кадин“, което на турски идва от кадъна или невеста в превод. Според легендите в една от колоните на моста е зазидана любимата на един от майсторите му. Ето и повече за това уникално място.

Невестино и Невестин мост

 Невестино и 550 годишният му мост над Струма Самият мост е устойчива каменна постройка с много красива архитектура. Жълтеникаво-белите каменни тухли се извиват в арки над реката, красиви, като меандри на река. По между тях е уникално да се забележи, че има оставени прозорци. Предназначението им е да се отича водата от реката, когато нивото и се покачи значително. Разположението на тези прозорци е във всяка мостова колона. Самата архитектура на моста не е типична, нито за един характерен период според специалисти.

  Той е еклектика, между Антични, Средновековни и дори Ренесансови елементи. Нито един мост в страната или по Балканските страни не прилича на този, защото той е различен сам по себе си. Нещо много показателно за този мост е историята му. Тя е изписана на една масивна гранитна плоча в единият от краищата му. Надписите, обаче са на турски и ще ви трябва преводач, ако не знаете езика.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Чадъри, персонално изрисувани, радват Благоевград

  Накратко надписа в превод гласи – моста е построен от Исак паша, по негова воля и разпореждане. Той е наредил свещения мост да бъде издигнат, за да минават през него безплатно пътниците по този край. Годината на построяването е 874 (1470). Разбира се надписа има още много възхвали за благородството и качествата на великия везир, но ние ще ви ги спестим. Именно Исак паша е бил везир на султана на Турската империя Мехмед Втори.

  Както вече казахме, нито селото е нещо особено, нито местността, но пък моста е нещо, което не бива да бъде пропускано. Само на около петнадесетина километра от Кюстендил дестинацията е лесно достъпна, а точно до моста има добре уреден парк и там можете да се насладите на слънцето и тишината. Няма, как да объркате пътя, защото табели има, но все пак ако не намирате мястото, то питайте ще ви упътят!

Легендите за Невестино и моста му

  Невестино и 550 годишният му мост над СтрумаЛегендите, които местните разказват са две. Едната гласи, че именно на мястото, където се издига днес моста са се срещнали в миналото страшната войска на султан Мурад Втори и сватбари на българска сватба. Виждайки войската всичките сватбари се разбягват напосоки. Само смелата булка остава и покланяйки се поздравява султана. Заради нейната непреклонна смелост султана я пита, какъв дар иска от него. Невястата без да се замисля, отговаря – минаването тук е много трудно. И в последствие се издига мост за чудо и приказ, издигнат от български майстори. Колко е вярно, колко не все пак легендите са част от самата история, така че все има зрънце истина. Втората легенда е свързана с името на моста и самото му построяване. Започнали българските майстори-дюлгери да зидат моста, но всяка нощ река Струма го бутала и разваляла. Какво да сторят?

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Какво трябва да бъде осветлението за работно място в офис?

  Ами, както вековна традиция по тези земи повелявала, било нужно жива невяста да вградят в основите му. На никои от майсторите не му се искало да прежали либето си, но все пак се разбрали, чиято невеста на сутринта дойде първа на моста – нея ще зазидат. И тъй на другата сутрин първа дошла невяста Струма, на майстор Манол либето.

  Невестино и 550 годишният му мост над СтрумаИ нея зазидали в една от колоните на Невестин мост, нея пожертвали. И така, и до днес Невестино има мост за чудо и приказ, мост жертвеник, и мост чудна красота на архитектурата. Този мост е устоял близо над 5 века течение на реката. Здравината му е прословута, защото момата е била вярна, казват местните баби – дали питаме се ние! 

  Невестино трябва да бъде видяно. Трябва да се спрете да си похортувате с местните и от техните уста да чуете тези интересни легенди. Не пропускайте Невестино, то е част от туптящото сърце на България.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here