pilates-praktika-po-zalez

Пилатес – да се заредим с енергия за пролетта

  Пилатес – да се заредим с енергия за пролеттаПилатес практиката е отдавна позната. Тя днес има и широка популярност в България. Тази комплексна тонизираща практика е уникална смесица на упражнения от каланетиката, елементи на йогата и всичко това посредством натоварване на мускулите в цялото тяло – на фона на музика за релаксиране. Ако се чудите, какво би ви дала тази странна смесица и още не сте я пробвали, то отговорът е гъвкавост, тонус, самочувствие и терапия срещу стреса.

  Като вид гимнастика, практикуването на този вид физическа дейност, неимоверно много повишава мускулния тонус, на забележете всички групи мускули в телата ни. За да изпитате щастието, че сте живи, да преборите ежедневния стрес и да изгоните пролетната умора през март и април, то доверете се на Пилатес гимнастиката.

Малко повече за методът Пилатес

  Пилатес – да се заредим с енергия за пролеттаКато цяло тази атрактивна релаксация и тонизиране на тялото се заражда още през началото на двадесети век. Методът и неговата основа се смята, че са създадени от Джоузеф Пилатес, както забелязвате практиката носи името на създателя си. По произход създателят на особената гимнастика е немец, които живее дълго време в Америка. За да стигне до иновацията на този си метод и да го компилира, Джоузеф има основателна причина. Неговите ранни години са белязани от заболявания, като рахит, ревматизъм и астма. Това кара младежа да започне активно да практикува разнообразие от спортове. Той се впуска в практикуването на всевъзможни физически активности, като боди билдинг, каране на ски, гимнастика и гмуркане дори.

  Така след опитите си в редица спортове, Пилатес стига до своеобразна компилация на елементи от тях и създава практиката си. Методите му за изпълнения на комплексите упражнения, дори са използвани от Британската армия, въпреки че ги създава лично за себе си. Именно ранените британски войници, са тези които първи прилагат на практика Пилатес метода през Първата световна война. По-късно Джоузеф доразвива комплексите си от упражнения заедно със своята съпруга Клара, която среща напускайки Германия и окончателно се установява в САЩ. Те двамата ръководят танцово и фитнес студио в сърцето на Ню Йорк, което става любимо място на местните танцьори.  По-късно, когато Пилатес умира, съпругата му продължава практиката, а след нея тя е поета от техен ученик.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Колко вода е полезно да пие детето през лятото?

Самата Пилатес практика

 Пилатес – да се заредим с енергия за пролетта Много важно за правилното практикуване на пилатес е изпълнението на комплексите от упражнения. При това изпълнение се отделя особено внимание на дишането, както и на определения брой повторения. Концентрацията е абсолютно задължителна, като сравнително простите наглед упражнения, се изпълняват „чисто“ доста трудоемко, защото натоварват цялата мускулатура максимално. Не сте ли концентрирани при този род гимнастика и губите ли фокус, то няма полза от практикуването и. Затова и релаксацията при нея е толкова голяма и пълноценна, не само на физическо, но и на душевно и мозъчно ниво. Главната цел на всички комплекси от упражнения е максималната циркулация на кръв и снабдяването на тялото с много кислород. Само така според Пилатес, се постига оздравителен ефект от спортуването.

  Дишането и движението в практиката са едно цяло. Всяко едно движение си има точно определен момент за вдишване и издишване. Ако това не бъде спазено, то губи ефективното си изпълнение. Затова и пилатеса наподобява много на ефирен танц, който ви носи наоколо, като перце. Тук тялото се тренира, като едно общо цяло. Не се тренират целенасочени групи мускули, както е при фитнеса например. Тялото, дишането, умът при Пилатес практиката са едно! Именно поради тази си идентичност, се предполага че практиката доста прилича на йогата, но тя е различна все пак.

  Чрез практикуването на този род комплекси от движения ще постигнете тонизиране на умореният през зимата организъм. Ще повишите продуктивността си, след като изострите максимално концентрацията си, ще имате завиден баланс на тялото и най-вече стресът от ежедневието ви ще се стопи, като сладолед на слънце! Затова пробвайте Пилатес – ползите му за доброто здраве са редица.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Есента сезона на ТИКВАТА – ползи за здравето ни!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here