Няколко неустоими дестинации за уикенда около столицата

Няколко неустоими дестинации за уикенда около столицата

 Няколко неустоими дестинации за уикенда около столицата Няколко неустоими дестинации за уикенда около столицата решихме да издирим за вас, тъй като знаем много добре, че в големите градове – единствената глътка свеж въздух след изморителната седмица е именно пътуването. Затова да не губим повече ценно време и да ви представим няколко свежи и атрактивни идеи за идния уикенд. Изберете си някоя и поемете на път, така ще презаредите батериите за нови подвизи идната седмица. Ето и местенцата:

 

 

 

„Лозенски манастир“

  Ако сте фенове на разходката и така, и така снега се постопи поемете към Софийската Света гора. Именно там ще намерите Лозенският манастир. Той е изключително посещаван от софиянци и гледката от него към Софийското равно поле долу е просто неустоима при добро време. Трябва да стигнете до центъра на Долни Лозен, от където поемате нагоре по черен път, който никак не е лош. Ако, когато разгледате манастира ви се прииска да се качите по-нагоре до връх Половрак по екопътеката и после да слезете през Пасарел – адмирираме авантюризма ви! Манастира е само на едни 20 километра от София, така че е добро решение за уикенда.

„Драгоманското блато“

  При този маршрут ще се отдалечим от столицата на едни около 40 километра. Ако посмеете да пътувате с влак, може и романтично да е, пътуването ще трае най-много час – при нормални обстоятелства! Ако сте скептично настроени към блатата, това притежава романтична красота в себе си и сякаш навлизате  в страниците на вълшебна книга. Самата разходка из блатото е по пътека от дървени мостове, която постепенно ви разкрива дивата растителност наоколо, има и хищни растения, както и много птици. Общо взето разходката за влюбени тук е добра идея, така че обмислете я.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Цареви кули - Струмица, Северна Македония / Tsarevi Kuli - Strumica, North Macedonia

 Няколко неустоими дестинации за уикенда около столицата продължават с…

„Боянското езеро“

  От Драгоман, който е сравнително отдалечен от столицата, се връщаме към сърцето й Витоша. Тук може да поемете на път с колело или с градския транспорт. С кола е твърде обичайно и скучно. Линията на автобус 64 ще ви стовари точно пред „Боянското ханче“. От там може да тръгнете към чудно красивата Боянска църква, която е паметник на културата у нас. Можете да се отправите към Боянския водопад или езеро и да преспите в някоя от хижите наблизо. Въобще този маршрут е много благодатен, а въздуха в планината ще ви зареди със свежа енергия.

  Няколко неустоими дестинации за уикенда около столицатаСред няколко неустоими дестинации за уикенда около столицата нареждаме и Годеч.

  Така плавно от Витоша ви пренасочваме към чудно хубавата Рила планина. Тук ще трябва да пропътувате едни около 50 километра, с каквото ви сърце иска. Въпреки, че градчето е малко и няма много за гледане, природата наоколо е приказна. По пътя към града ще се насладите на гъста иглолистна гора, а центъра е доста спретнат и ще ви привлече за по едно кафе. Ако уцелите и слънчев ден през февруари, то край поляните над Годеч е чудесно място за пикник, въпреки, че още е зима.

  Следващата дестинация от няколко неустоими дестинации за уикенда около столицата е за заклетите любители на сока за богове – виното. А тя е именно село Граница. Това село си има всичко и църква, и манастир, и хубаво вино, и тучна природа, и прастари къщи на два века, че и Средновековна крепост. То се намира само на около 10 минути от Кюстендил и от столицата на едни стотина километра. Идеята за уикенд тук си е направо върховна, така че не се чудете, а елате тук този уикенд.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Мелнишките пирамиди

  Няколко неустоими дестинации за уикенда около столицатаСега е време от Рила да поемем към любимото ни Искърско дефиле! Тук се спряхме на една дестинация, която е уникална по своята същност. Става въпрос за църквата „Свети Йоан Летни“ край язовир Пчелина и потопеното на дъното му село Пчелина. Язовира е чудесен за риболов, можете да си направите обиколка на местността, която е изключително любопитна. Самата църква е кацнала на ръба на една скала, от обграждащите язовира скали. Тя е в окаяно състояние днес, защото е ничия земя, но пък е построена още през 1350 година. Гледката от върха на скалата към широкото огледало на язовира ще ви спре дъха. Ако се чудите, къде да отседнете, направете го в село Земен.

  Няколко неустоими дестинации за уикенда около столицата бяха това засега. Постарайте се да ги обиколите, защото са много интересни. А ние ще се постараем скоро да ви предложим още подобни местенца!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here