Село Стоб и Стобските пирамиди

Село Стоб и Стобските пирамиди

  Село Стоб и Стобските пирамидиСело Стоб е сгушено в полите на Рила  и се намира точно на входа на долината помещаваща река Рила и Рилския манастир. То е едно съвсем обикновено селце в Западна България и се намира непосредствено до Кюстендил и Кочериново. От София разстоянието до него е само едни около 100 километра по магистралата в посока Кочериново, където се и отклонявате за селото. От селото тръгва и маршрута за Стобските пирамиди, които са доста по-посещавана и атрактивна дестинация от самото него. Но не бъдете туристи, а откриватели и не минавайте транзит през Стоб, защото и тук има какво да се види.

 

Село Стоб и Стобските пирамиди  Малко повече за Село Стоб

  Според легендата, точно на мястото, където днес е Стоб се е разполагал чудно красив град. Става въпрос за едни повече от хиляда години в случая. Градът е бил с функциите на крепост, но изведнъж нечувано и невиждано наводнение го разрушава. Според преданието това наводнение се случва, за да се изкупят греховете на местните. Но все пак това е само легенда и доказателства за нея няма. След този разрушен град на мястото се появява голямо селище – но не днешен Стоб, а много по-голямо село стигащо чак до днешно Пороминово. В подкрепа на това твърдение са и имената на днешните местности около село Стоб, като Сапунджийниците, Чаршиите и Касапниците, които са били част от предишното село.

  Населяването на местността, обаче не започва с древния град или селото след него, а много по отдавна. Още по времето на Древните Траки, после на Гърците и Римляните тук е имало селища. За това сочат и редицата археологически разкопки на гробници, жилища, водопроводи и множество домашни съдове от керамика. Уникална част от тази керамика са наличните келтски съдове, което сочи, че тук са идвали и Келти или търговията е била доста развита.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Първи фестивал на родопската храна "Родопска угодия" се проведе в град Девин

  Село Стоб има и своето историческо славно минало в лицето на декрета издаден от цар Иван Шишман, с който той дарява селото с феодална собственост. Това става през 1387 година с подпечатаната със златен печат заповед, която се дава на Рилската света обител. Селото се споменава и в прословутите записки на Иречек – „Пътувания из България“. Там то е споменато със своята стара крепост развалина, кацнала над селото. Тя днес не съществува, а местните разказват, че земетресението от 1904 я е разрушило.

  Това село няма да спре да ви изненадва не само с уникално топлите стари хора тук, но и с църквичката си „Свети Прокопий“. Тази църква е единствената у нас посветена на този светец и е строена в далечната 1393 година. Историята на тази църква е също много любопитна. Тя е била разрушена на автентичното си място, което е било горе над селото на един хълм. Местните турци, обаче протестират срещу това, че отвисоко българите им надничат в къщите и башибозуците я разрушават.

Селяните в Стоб, обаче не се предават отиват чак в Цариград и си извоюват декрет от Султана за нова църква и така камък по камък, останките от старата църква се пренасят долу в ниското и там се строй нов храм. Затова и един от старите камъни разкрива годината на построяването на храма. Новопостроения със стари материали храм е осветен през 1860 година и оттогава е на това място, на което го виждаме и днес. Тогава според разказите на местните се кръщава и първото дете в църквата, живяло над 100 години.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Банско - въздушни кадри / Aerial view from a drone of Bansko

Село Стоб и Стобските пирамиди  Забележителности около селото

  Около село Стоб има много, какво да се види, затова и то остава малко встрани от туристическите посещения. В края на селото се намира маршрута водещ до Стобските пирамиди. Пътя за Стоб е същият, като този за Рилската света обител, която мнозина посещават. Съвсем близо до селото е и град Рила. От града може да се отиде до резервата „Риломанастирска гора“ и до природен парк „Рилски манастир“. В близкото село Фролош е роден Владимир Димитров – Майстора и е работил тук известно време. В село Бараково пък Никола Вапцаров е бил работник в местната фабрика. До Крашево има останки от Средновековна крепост. Много има, какво да се види тук, но Стобските пирамиди и Рилския манастир са основните посещавани от туристите неща. Ще ви запознаем и с тяхната чудна красота в други наши материали!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here