Често, при настъпване на проблем, си казваме: Не бива да ни пука, не трябва да обръщаме внимание на това, или пък на онова, но реално нещата не стават точно така.

Калкото и да се опитваме да бъдем непукисти, понякога паник атаката ни връхлита.

Какво да правим в такъв момент, както и какво точно предтавлява паник атаката, точно това ще разясним в настоящата статия.

Най-общо казано паник атаката представлява усещане за страх и тревожност, което всъщност е абсолютно нормално в ситуация, в която има някои предпоставки за появата му. Но понякога страхът или безпокойството се появяват без никаква основателна причина и тогава той се превръща в истински проблем, който може напълно да съсипе живота ви. Ако човек често изпитва безпокойство или страх без причина, тогава има всички причини да го подозирате за тревожно разстройство, познато още като паник атака.

Борбата срещу подобни атаки не е лесна.

Лечението  е специфично, тъй като паник атаката  не е точно заболяване и традиционните подходи тук обикновено не помагат. Средностатистически пациент с ПА обикновено минава през кардиолог и ендокринолог и ако всичко върви добре, започва съществената част. Понякога причината се преписва на заболяване, свързано с вегетативната нервна система. Също така, проблемът често се приписва на мозъка, като установява там „конвулсивна готовност“, „минимална дисфункция“ и т.н. В този случай често се предписват доста сериозни лекарства с впечатляващ списък от странични ефекти на абсолютно здрав човек.

Ако сте вкъщи, можете просто да лежите на дивана и, обратно, да се задълбочите в своите усещания. Можете да релаксирате.  По време на паник атака възприемането на звук и цвят често се променя, опитайте се да получите нови усещания, анализирайте ги. Възможно е изобщо да не са страшни, просто необичайни.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Буда – цитати, които ще ни накарат да сме по-човечни

Опитайте се да дишате бавно. Честото дишане провокира хипервентилация, което води до увеличаване на чувствата на страх, виене на свят и дезориентация. Можете да вдишате юмрук или хартиена торбичка, това ще намали нивото на кислород в кръвта и ще премахне замаяността. И винаги помнете, това е просто страх и може да се преодолее, дори без медикаменти.